Nastupili “Matija Dedić trio” i Marija Šestić

Srna
Nastupili “Matija Dedić trio” i Marija Šestić

BANjALUKA - Koncert vrhunskog džez sastava “Matija Dedić trio” sa istaknutom banjalučkom umjetnicom Marijom Šestić održan je večeras u Banskom dvoru u Banjaluci.

U Koncertnoj dvorani Banskog dvora, uz pijanistu Dedića, nastupili su i džez muzičari iz Hrvatske Luka Veselinović /bas/ i Borko Rupen /bubanj/.

“Publika je bila u prilici da čuje moje autorske kompozicije, a posebna gošća bila je Marija Šestić. Marija je nevjerovatna, fenomenalna, ona je morala biti gošća na našem koncertu. Drago mi je da se odazvala mom pozivu. Mislim da nemam šta ljudima u Banjaluci pričati ko je Marija Šestić, svi znaju koliko je talentovana”, rekao je Dedić.

Dedić kaže da trenutno radi na dva albuma, jedan za domaće, jedan za inostrano tržište.

“Na albumu za inostrano tržište više će se naći elektronika nego klavir. Drugi će se zvati žLejdisž, gdje uopšte nisam bitan kao pijanista, nego sam okupio meni vrlo drage pjevačice koje su birale kompozicije koje ćemo izvesti. Vrlo mi je drago što ću ih ugostiti”, najavio je Dedić.

Marija Šestić, koja je u pratnji ovog trija izvela dvije kompozicije, džez standard “Maj fani valentajn” i “Sve što znaš o meni” Arsena Dedića, rekla je da joj ovo nije prva saradnja sa Matijom.

“On je savršen muzičar. Sada sam u ulozi pjevača i iz ovog ugla moram da kažem da zaista uživam sa njim na sceni, jer je rastao sa pjevačima. On potpuno osjeti sve fraze, tako je lako sarađivati sa njim, možemo da odradimo probu, a i ne moramo. Veliko mi je zadovoljstvo što sam bila gost na koncertu njegovog trija”, naglasila je Šestićeva.

Za ovaj koncert ulaznice su rasprodate u rekordnom roku, a održan je uz primjenu svih poprisanih mjera i preporuka nadležnih organa - mjerenje tjelesne temperature, te obavezno nošenje zaštite maske i održavanje fizičke distance, saopšteno je iz Kulturnog centra Banski dvor.

Matija Dedić jedan je od najpoznatijih hrvatskih džez muzičara mlađe generacije, koji je diplomirao na Džez odsjeku muzičke akademije u Gradu.

Klavir je počeo učiti sa pet godina. Budući da je odrastao u muzičkoj porodici, uz majku pjevačicu Gabi Novak i oca kantautora Arsena Dedića, od malena je bio izložen uticajima raznih muzičkih žanrova. Rano je otkrio džez spoznavši velike mogućnosti apstraktnog i ličnog pogleda na muziku.

Komponuje za televiziju i pozorište. Dobitnik je nagrade Hrvatskog društva kompozitora kao najboljeg džez kompozitora, te je višestruki dobitnik nagrada “Status” za najboljeg džez pijanistu i “Porin” za najbolje džez albume.

Marija Šestić rođena je 1987. godine u Banjaluci. Studije klavira na Akademiji umjetnosti u Banjaluci upisala je sa trinaest godina. Diplomirala je i magistrirala kao najmlađi student u istoriji banjalučke Akademije umetnosti, a učestvovala je i na međunarodnim takmičenjima mladih pijanista.

Šestićeva je dobitnik brojnih nagrada, učestvovala je i na izboru Pjesme Evrovizije 2005. godine, kada je zauzela četvrto mjesto sa pjesmom “U ovom svijetu”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana