Nagrade za svih šest dječijih horova

Srna
Nagrade za svih šest dječijih horova

Istočno Sarajevo - Odlukom stručnog žirija Prvog dječijeg horskog festivala “Arabeske” u Istočnom Sarajevu nagrade je ravnopravno dobilo svih šest horova.

Žiri je nagradu za ostvarenu estetiku tona dodijelio horu Osnovne škole /OŠ/ “Petar Petrović Njegoš”, kojim je dirigovao Aleksandar Hart, dok je nagrada za interpretaciju pravoslavne duhovne muzike pripala horu Pravoslavnog centra za mlade Mitropolije dabrobosanske “Sveti Petar Sarajevski”, pod dirigentskom palicom Stefana Mojsilovića. Hor OŠ “Aleksa Šantić” iz Vojkovića, čiji je dirigent dirigent Marina Šarović, dobitnik je nagrade za tretman teksta u muzičkoj interpretaciji, a hor OŠ “Jovan Dučić” Kasindo, čiji je dirigent Nebojša Cerović, osvojio je nagradu za scenski nastup i inzbalansiranu tonsku boju.

Nagradu za snažan interpretativni dramaturški izraz dobio je hor Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo, područno odjeljenje Pale, kojim diriguje Ivana Cerović, a hor Škole za osnovno muzičko obrazovanje Istočno Sarajevo pod dirigentsko palicom Jovane Marić osvojio je nagradu za izbor i interpretaciju programa u cjelini.

U stručnom žiriju festivala, koji je završen sinoć, bili su Valentina Dutina, kao predsjednik, te Rade Radović, Ivana Cerović i Peđa Hart kao članovi. Svi su sa Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu.

Festival je, u ime grada Istočno Sarajevo, juče otvorila Vinka Berjan koja je poželjela da ova manifestacija bude trajno upisana u kalendar kulturnih dešavanja u gradu, kao i da se ostvari vizija organizatora da dobije internacionalni karakter.

Nakon dvočasovnog takmičenja horova osnovnih škola i škola za osnovno muzičko obrazovanje iz Istočnog Sarajeva i okruženja, dirigent i profesor na Muzičkoj akademiji Rade Radović održao je predavanje o temi “Uzajamnost interpretacije horskog djela i vokalnog kapaciteta ansambla”.

Koncertom Kamernog hora, smjer za crkvenu muziku i pojanje Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu, proglašenjem pobjednika i zajedničkom kompozicijom koju su izveli članovi svih horova, sinoć je i zvanično zatvoren Prvi dječiji horski festival “Arabeske”.

Udruženje građana “Kamerni hor Istočno Sarajevo” organizovalo je juče u amfiteatru Elektrotehničkog fakulteta Univeriteta u Istočnom Sarajevu Prvi dječiji horski festival “Arabeske”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana