Muzika je misterija koja iskazuje neopisivo

Danko Kuzmanović
Muzika je misterija koja iskazuje neopisivo

Banjaluka - Stari Grci su muziku smatrali božanskom pojavom, misterijom koja je u stanju da iskaže i ono neopisivo. Platon u svom djelu “Republika” kazuje da samo muzika može doslovno da prenese ljudske emocije i unutrašnja stanja, i dodaje: “Muzika je moralni zakon. Ona daje dušu kosmosu, krila umu, polet mašti, i šarm i radost životu i svemu uopšte.”

Rekao je ovo banjalučki pijanista Arsen Čarkić povodom obilježavanja Svjetskog dana muzike, 21. juna. Studenti i profesori banjalučke Akademije umjetnosti tada će notama ukrasiti čitav grad.

Čarkić je kazao i da je muzika neizostavan dio života svakog čovjeka koji dođe na svijet.

- Sa muzikom se rađamo, odrastamo, radujemo, tugujemo i na kraju odlazimo na onaj svijet. Sličan fenomen u istoriji čovječanstva skoro i da ne postoji, nešto toliko utkano u život svakog čovjeka. Fantastičnu misao Hakslija da su muzika i tišina identičan fenomen, potvrdilo je i stvaralaštvo Ludviga van Betovena koji je više od pola svog nevjerovatnog opusa napisao potpuno gluv. Možda najjezgrovitiji komentar je dao Šopenhauer kada je rekao da je neopisiva dubina muzike tako laka za prihvatiti, a opet tako neopisiva, upravo takva jer ima moć da reprodukuje sav raspon emocija jezgra našeg unutrašnjeg bića, kao i to da muzika izražava suštinu samog života - objasnio je Čarkić.

Dirigent Dušan Vere Urošević je otkrio da će se u petak svirati na 10 lokacija širom grada.

- Učesnika će biti više od 300, ako računamo orkestre i horove. Na prvom mjestu su svakako studenti, asistenti i profesori Akademije umjetnosti kao nosioci ovog projekta. Tu će biti i naši svršeni studenti kao što je Dušan Pokrajčić koji je osnovao hor “Kastratonika”, ali i Gradski tamburaški orkestar. U pitanju je 10 lokacija ako računamo i Gospodsku ulicu, a reakcija publike, koja se zadesi na nekom mjestu, uvijek je fenomenalna i stvarno nas prime s velikim zadovoljstvom i radošću, a samim tim i nama je velika radost svirati za njih - naveo je Urošević.

Šef Katedre za dirigovanje na Akademiji umjetnosti u Banjaluci Branka Radošević-Mitrović rekla je da je cilj manifestacije da se muzika čuje na najmanje očekivanim mjestima u gradu.

- Ovo nam je jedna od najdražih manifestacija, iz razloga što jako veliki broj i profesora i studenata učestvuje i što se to sve dešava van standardnih prostora gdje se inače održavaju koncerti. Cilj ove manifestacije jeste da se studenti i profesori pojave na mjestima gdje se najmanje očekuju muzičke aktivnosti - na ulici, u institucijama. Od prošle godine su uključeni i najmlađi, tako da će se klasična muzika čuti i u vrtićima - rekla je Radošević-Mitrović.

Program počinje od jutarnjih časova i trajaće sve do kasno u noć.

- Sve počinje u vrtićima, u vrtiću “Nataša” u Boriku i u vrtiću “Kockica”. Od 10 časova u prostorijama Humanitarnog udruženja žena će studentkinja etnomuzikologije predstaviti svoj rad. Zvanično otvaranje Svjetskog dana muzike će se desiti u kamernoj sali Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci od 10.30 časova. Nakon toga u zgradi Vlade RS od 12 časova. Od 12 časova takođe će i naši pijanisti održati muzički maraton u Akademiji nauka i umjetnosti RS - istakla je Radošević-Mitrović.

Defile, gdje će jedan dio policijskog orkestra krenuti od robne kuće “Boska”, a drugi od Narodnog pozorišta RS, te će se sastati ispred Gradske uprave, počinje u 19 časova. Kako je objasnila, sve vrijeme ispred Gradske uprave i ispred spomenika banu Tisi Milosavljeviću će se odigravati mini-koncerti od 19 časova pa do duboko u noć.

- Program će biti zatvoren žurkom u kampusu. Tom žurkom želimo da pokažemo da je i rok muzika muzika. Za nas je sve muzika i mi kompletnu muziku slavimo - dodala je Radošević-Mitrović.

Akademija umjetnosti je upisala Banjaluku u 500 gradova koji slave ovaj dan i ovo je deveta godina da se na ovakav način obilježava Svjetski dan muzike.

Porijeklo manifestacije

Svjetski dan muzike obilježava se zahvaljujući nekadašnjem francuskom ministru kulture Žaku Langu. On je predložio da se najduži dan u godini, 21. jun, širom Francuske proslavlja muzikom, besplatnim koncertima amatera i profesionalaca, pojedinaca i udruženja, djece i odraslih, rokera, šansonjera, džezera, klasičara. Lang je usavršio ideju američkog muzičara Džoela Koena koji je radio u Francuskoj. Danas ovaj praznik proslavlja više od 100 zemalja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana