Muzički san ljetnje noći na Kastelu

Aleksandra Madžar
Muzički san ljetnje noći na Kastelu

Banjaluka - Čuvene operske arije Mocarta, Verdija, Pučinija, snaga glasova solista, zvuci orkestra Banjalučke filharmonije i vedro nebo nad Banjalukom učinili su da koncert “San ljetnje noći” na tvrđavi Kastel oduševi brojnu publiku.

Banjalučka filharmonija ovim koncertom u srijedu uveče pružila je ljubiteljima klasičnih nota gotovo dva časa uživanja.

Simfonijski orkestar i solisti nastupili su pod dirigentskom palicom dirigenta Banjalučke filharmonije Vanese Kremenović i gostujućeg dirigenta iz Novog Sada Mikice Jevtića.

- Izuzetno mi je drago što smo imali priliku da nastupimo na tvrđavi Kastel, ovo je za nas bio poseban događaj - rekao je poslije koncerta direktor Banjalučke filharmonije Ivan Otašević.

Dodao je da su pripreme za koncert bile duge i naporne.

- Svi smo morali da damo svoj maksimum, kako bi publika mogla osetiti savršen sklad zvuka i glasova naših solista. Dugo smo se pripremali za ovaj nastup, jer se do sada na ovaj način nismo predstavljali - objasnio je Otašević.

Ovaj koncert na otvorenom, kako kaže Otašević, specifičniji je u odnosu na ostale koji se održavaju na Kastelu.

- Imali smo nešto teži zadatak da ozvučimo muzičare i postignemo pravo osvetljenje, ali ipak smatram da smo postigli uspeh - kazao je on.

Dirigent Mikica Jevtić potvrdio je težinu organizacije koju nosi realizacija ovog koncerta.

- Ovo je prvi put u Banjaluci da je simfonijski orkestar ozvučen na otvorenom, što, iskreno, nije jednostavno. Inače, to je u Evropi i svetu odavno praksa, pa se ovakvi koncerti održavaju svake godine i svi najveći orkestri to rade - rekao je Jevtić.

Miljana Brezičanin, Ana Simanić, Lidija Pajić, Albina Smajlović, Slaven Abazović i Goran Strgar kroz najljepše note klasične muzike poklonili su publici moć svog talenta. Nastup Gorana Strgara nagrađen je jakim i dugim aplauzom.

- Ovo mi je premijerni nastup na Kastelu, pa je time i doživljaj veći i lepši. Izabrali smo najlepše arije - kazala je sopran Miljana Brezičanin.

Koncert je realizovan uz podršku Kabineta predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika, Vlade Republike Srpske, grada Banjaluke, Narodne skupštine RS, kao i banjalučke Akademije umjetnosti.

- Zahvalni smo svima koji su prepoznali značaj ovog koncerta i podržali nas, ali posebnu zahvalnost dugujemo i gospodinu Nebojši Radmanoviću, koji je lično uplatio sredstva kako bi pomogao da ovaj koncert bude održan - rekao je Otašević.

Operske predstave

- Poslednji koncert u prvom delu sezone “San ljetnje noći” bio je prilika da najavimo početak postavljanja operske predstave na scene Narodnog pozorišta Republike Srpske. Dogovori između filharmonije i pozorišta su postignuti, a Ministarstvo prosvjete i kulture RS odobrilo je sredstva. Vratićemo tradiciju koja je u Banjaluci postojala nekada davno. Ponovo ćemo uraditi pionirski posao i potrudićemo se da Banjalučani od jeseni uživaju u redovnim operskim predstavama - najavio je Ivan Otašević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana