Milan Glavaški, frontmen i gitarista benda “Rebel star”, za “Glas”: Svaki album unikatna priča VIDEO

Branislav Predojević
Foto: Marina Uzelac/Agencije

Početak i kraj je proširio našu publiku i dao nam priliku da nastupamo u regionu, ukupno album je lepo prošao. “Rebel star” se stalno razvija u pravcu koji sam bend određuje, nema menadžmenta, promotora i bukera.

Nama ostaje da odredimo šta i kako ćemo snimati. Nemamo “isprobani” recept i svaka ploča kreće od nule.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” frontmen i gitarista kultnog benda “Rebel star” Milan Glavaški, objašnjavajući koliko je prethodni album “Početak i kraj”, snimljen sa novom postavom grupe i koji je jako lijepo prošao kod kritike i publike, odredio sudbinu benda. Glavaški, koji je u domaćoj muzici ostavio značajan trag radeći sa bendovima “Eva Braun” i “Popsajkl”, kaže da je novi album “Sedmo nebo” snimljen sa već uhodanom postavom grupe i da se to na mnogo načina osjetilo u njegovom zvuku.

 - Ogromna je razlika u pristupu na poslednje dve ploče. Za “Početak i kraj” sam napravio kompletne demo-snimke sa bubnjem, basom, gitarama, klavijaturama i to dostavio bendu koji je imao nekoliko proba da to uvežba. Za “Sedmo nebo” smo se dogovorili da bendu pošaljem skice, a da pesme aranžerski i produkcijski razradimo u našem prostoru za vežbu. To smo radili oko tri meseca uz minimalnu direktivu. Svako je radio na probama i kod kuće na svojim aranžmanima i na kraju smo pred snimanje svirali ceo album onako kako je snimljen - rekao je kantautor.

GLAS: Zvuk je kompaktniji i bučniji, prilično bluzerski u odnosu na prethodnika, ali i tekstovi su direktni i oštriji nego što smo navikli od Vas kao autora. Da li Vas je sazrijevanje ili nešto dodatno uozbiljilo u prethodnom periodu?

GLAVAŠKI: Proces snimanja koji sam opisao u prethodnom odgovoru doprineo je da zvuk bude žešći, energija benda je maksimizirana. Što se tema tiče ovaj album je manje introvertan i apstraktan nego prethodni, iz prostog razloga što imamo svoje mišljenje i stavove i želimo da ih kažemo. Ja tipično pišem tekstove koji likove stavljaju u imaginarne situacije, koje se, bar meni, nisu desile. Ovaj put je drugačije, ovo su stvari koje se dešavaju svima nama, ali su pojačane na 11, skale od 1 do 10.

GLAS: Pjevate “Gužvane trake u kasetama, ostanimo tu do kraja albuma”, ne odustajete od nazovimo je “albumske taktike”, tj. muzike kao zaokruženog izdanja, iako živimo u svojevrsnoj eri oživljavanja singlova, kao brzog načina distribucije muzike sa sve manje strpljenja za duže forme?

GLAVAŠKI: Ne odustajem ni ja, niti moj bend i ne podležemo trendovima. Imamo sada pojavu da bendovi izbace singl za singlom i skrpe album, ali i one sa par redovnih albuma u godini, sve je dozvoljeno. Nama je album format koji lepo zaokružuje jedan period, jedan značajan zajednički napor benda i posvećeno vreme u studiju da se uradi kao celina. Kada tako radiš dobiješ unikatan zvuk koji nećeš nikada ponoviti. Pustite mi album na slepo slušanje i reći ću vam da li je rađen odjednom ili kao mozaik singlova. Sve ima smisla, pitanje je kakav te rad motiviše. Što se tiče prezasićenja muzikom i koliko ljudi imaju strpljenja - verujem da će oni usporiti i ponovo početi da uživaju u dužim formatima. Možda ne dok mi živimo i sviramo, ali će neke generacije nekada izabrati zdraviji pristup konzumiranju umetnosti.

GLAS: Kažete u jednoj od pjesama da “dobra nema kad nema zla”, asocijacije na naslove sa riječima poput: mjesec, smog, suze, ponoć... su prilično mračne, nažalost, zla ovih dana imamo na pretek, jeste li optimista kada je riječ o dolasku dobrog?

GLAVAŠKI: Jesam optimista i uvek sam bio, ali ako ne prepoznamo tamnu stranu, probleme i njene uzroke, ostajemo paralizovani, a tako se ništa neće promeniti.

GLAS: U numeri “Metar pepela” tekst i vokali su djelo Zvonke Obajdin, muzika Danijela Rodika, dok su aranžmani Vaši. Moramo priznati da ova ženska perspektiva ima zanimljivu draž iz ugla slušaoca i da li je ovo prvi put da neko osim Vas piše tekst za “Rebel star”?

GLAVAŠKI: Zvonka i Danijel su baš doprineli autorski i aranžerski i ostavili veliki pečat na ploči. Takođe Eki i Goran, ne samo svojim doprinosom na bubnjevima, udaraljkama i basu nego i kako njih dvojica dišu kao ritam sekcija. Ovo je prvi tekst od svih pesama “Rebel stara” koji nisam napisao. Čak sam i obrade prepevavao, zapravo pisao potpuno nove tekstove. Imamo i pesmu “Entropija”, gde je Danijel napisao par stihova na španskom iz kojih sam izradio tekst na srpskom. Na kraju taj Zvonkin senzibilitet usred albuma ili koncerta dođe kao neki povetarac dok se bend sprema da razvali ostatak albuma.

GLAS: Odsvirali ste prve promocije albuma, kako su Vam nove pjesme djelovale u kontaktu sa publikom, dosta je drugačija atmosfera nego u studijskom okruženju kad imate razmjenu emocija sa slušaocima?

GLAVAŠKI: Jako je lepa reakcija, sviramo gotovo ceo novi album na koncertima i napravili smo odličnu set listu. Publika peva nove pesme, energija je već tu, iako je album izašao nedavno. Mislim da će još luđe biti na prolećnoj turneji. Snimamo svaki koncert po kanalima i već imamo materijala za jedan “lajv” butleg, o čemu ćemo uskoro.

Ekipa

GLAS: Album ima jako zanimljiv i lijep omot sa asocijacijom na čuvene karte “mađarice”. Andrej Dolinka je zaslužan za njega, ali zašto baš takvo retro pakovanje?

GLAVAŠKI: Omot je radio Andrej Dolinka, docent na Fakultetu za dizajn u Beogradu i radio je sve naše omote, osim drugog albuma. Svaki omot ima skrivene poruke, ovaj mi je vizuelno najraskošniji. Andrej nam je kao šesti član benda, Željko Markuš naš producent je sedmi, a Dule Bauk, tonac, je osmi (smijeh). Sve to uz Ivana Ločarevića, izdavača sa “Pop depresije” i Stipeta Mađora iz “Mast produkcije” . To je naša ekipa.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana