Luksuzno reizdanje čuvenog koncertnog albuma “5. april ’81”: “Bijelo dugme” na vrhuncu snage

Branislav Predojević
Luksuzno reizdanje čuvenog koncertnog albuma “5. april ’81”: “Bijelo dugme” na vrhuncu snage

ZAGREB - Nakon 40 godina kultni koncert “Bijelog dugmeta” iz kluba “Kulušić” ponovno izlazi na vinilu u izdanju “Croatia Recordsa”, bivšeg “Jugotona”.

Ovaj projekat nastavlja proslavu 40 godina novog talasa započetu izdavanjem četiri luksuzna vinilna reizdanja albuma: “Paket aranžmana”, debi albuma “Električnog orgazama”, “Bistriji ili tuplji čovek biva kad”,  klasik benda “Šarlo akrobate”, te prvenac “Haustora” nazvan imenom grupe, a završava se uz reizdanje albuma “5. april ’81”, slavnog “Bijelog dugmeta”. Obogaćeno vinilno reizdanje, koje stiže 40 godina nakon objave originalnog albuma, važi za najbolje koncertno izdanje “Bijelog dugmeta”, najpopularnijeg i najkomercijalnijeg rok benda na ovom prostoru. Muzički kritičar Bojan Mušćet u knjižici reizdanja, tvrdi da su se Goran Bregović i “Bijelo dugme” precizno pozicionirali među novom, mladom publikom, koja je stasala na panku i novom talasu sa albumom “Doživjeti stotu”

- Album je promovisan na velikoj jugoslavenskoj turneji u sklopu koje su 2. marta 1981. godine nastupili na velikom koncertu u zagrebačkom “Domu sportova”. Potpuno neočekivano odlučili su napraviti još jedan tajni zagrebački nastup u zagrebačkom klubu “Kulušić”. Kultno mjesto jugoslavenskog novog talasa tako je ugostilo “Bijelo dugme” na nastupu koji se nije reklamirao. Ipak, usmena predaja ispunila je 5. aprila 1981. godine “Kulušić” do posljednjeg mjesta - rekao je Mušćet. Koncert je predstavio “Bijelo dugme” u jednom drugom izdanju, energetski superiornijem nego na ostalim lajv izdanjima, a odnos između benda i publike bio je mnogo intimniji i direktniji nego na velikim koncertima tokom turneje. Bebek je pokazao da je najbolji frontmen tog vremena, a bend je pokazao da ima šta za reći u vremenima novog talasa.

Ton majstor koncerta bio je Hrvoje Hegedušić koji se takođe u tekstu za ovo izdanje prisjetio tih trenutaka  Tada je bio ton majstor u produkciji “Radio Zagreba”, a interes za snimanja javnih nastupa bio je velik, jer su tada dobili nova tonska kola sa 24-kanalnom tehnologijom. Prisjetio se i jednog zanimljivog trenutka sa miksanja albuma.

- Brega nije bio zadovoljan zvukom snimljenog brejka na bubnjevima na jednoj pjesmi, a kako su svi već otputovali sa instrumentima, trebalo je improvizovati. Uzeo sam običan drveni sto i dinamički mikrofon, a Brega je uzeo palicu i odsvirao dionicu po stolu. Pokušajte pronaći to mjesto na ploči – nećete uspjeti! Ne razlikuju se zvukovi bubnjeva od zvukova tog stola. Pa sad recite da to nisu bila sjajna vremena - rekao je Hegedušić.

Osim tekstova Mušćeta i Hegedušića, knjižicu krasi i poster te autogram karta sa autogramima svih članova benda, a tu je i fotografija Siniše Bosanca iz “Kulušića” s Goranom Bregovićem u glavnom fokusu. Uz vinil dolazi i kod za preuzimanje MP3 verzija pjesama koje su remasterizovane sa originalnih magnetofonskih traka.

Omot

Album je te 1981. godine sa sobom nosio i određene kontroverze zbog naslovnica na kojima su se nalazile fotografije golišave djevojčice, koje su bile djelo sarajevskog fotografa i dizajnera Dragan S. Stefanovića. Tako da je uz njegovu dozvolu, ali i dozvolu oca, nažalost preminule djevojčice, glumca, TV voditelja i zabavljača Mladena Jeličića Troke, urađena nova naslovnica koja je najvjerniji prikaz originalne koncepcije omota. Likovno oblikovanje reizdanja radio je vrhunski dizajner Darko Kujundžić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana