Legendarni album “Born in the U.S.A.” dobija vinilno reizdanje

Branislav Predojević
Legendarni album “Born in the U.S.A.” dobija vinilno reizdanje

NjU DžERSI - Izdavačka kuća “Soni” ponovo će izdati legendarni album Brusa Springstina iz 1984. “Born in the U.S.A.” na vinilu, za 40. godišnjicu jednog od muzičkih bestselera osamdesetih.

Album će biti štampan na prozirnom crvenom vinilu i predstavljen u preklopnom omotu. Dolazi sa knjižicom koja sadrži nove tekstove Erika Flanigana i lito printovima čuvenog omota.

Originalni album “Born in the U.S.A.”, objavljen je 4. juna 1984. godine kao sedmi studijski album u Bosovoj karijeri, kada je on već bio velika rok zvijezda, ali je nakon ovog albuma on postao globalna rok ikona i stadionska superzvijezda. Kostur albuma snimljen je od pjesama nastalih tokom sesija za prethodni mračni i turobni album “Nebraska”, koji je bio oslonjen na akustičnu gitaru, glas i usnu harmoniku, dok je ovaj album okupio “E strit bend” u punoj postavi uz dosta moderniju pop produkciju (Džon Landau, Čak Plotkin) okrenutu plesnim ritmovima i sintisajzerima, uz uočljivo odsustvo gitarista Stivena van Zanta, koji je tokom 1983. godine privremeno napustio sastav, ali je potpisan kao koautor sedam pjesama i koproducent.

Nakon završetka kompletnog snimanja, Springstin je na raspolaganju imao preko 70 numera od kojih je 12 izabrano za album. Sa druge strane, tekstovi su u kontrastu sa življim zvukom albuma i nastavljaju teme prethodnih ploča, tematski uključujući stihove o borbi radničke klase, razočaranjem u patriotizam i narušenim ličnim odnosima moderne Amerike, što je Springstina glorifikovalo u heroja radničke klase i generacijskog hroničara.

Naslovnu fotografiju Springstina naspram američke zastave, sa bejzbol kapom u džepu farmerki snimila je legendarna Eni Lejbovic i pojavila se na brojnim listama najboljih naslovnica albuma svih vremena. Praćen ogromnom promotivnom kampanjom koja je sadržavala sedam singlova i pet muzičkih spotova “Born in the U.S.A.” je postigao ogroman komercijalni uspjeh, postavši najprodavaniji album 1985. godine i na vrhu top-lista u devet zemalja.

Svih sedam njegovih singlova, uključujući “Dancing in the Dark”, “Born in the U.S.A.”, “I'm on Fire” i “Glory Days”, dospjeli su među deset najboljih u SAD. Album je prodat u preko 30 miliona primjeraka širom svijeta, što ga čini najprodavanijim Springstinovim albumom i jednim od najprodavanijih albuma svih vremena, a danas važi za neosporni klasik rok muzike.

Sam Springstin imao je podijeljeno mišljenje prema njemu, smatrajući da je napravio previše kompromisa u studiju, dugo se boreći sa teretom slave, koji je album prouzrokovao u njegovom životu i njegovim pogrešnim shvatanjem kao glorifikovanjem Amerike iz ere Ronalda Regana. Novo vinilno izdanje izlazi 14. juna 2024.

FILM

Trenutno je u pripremi i biografski film o Springstinu, pod nazivom “Izbavi me niotkuda”.

Džeremi Alen Vajt glumiće slavnog muzičara, a trebalo bi da ga režira Skot Kuper, koji je takođe režirao čuveni film “Ludo srce”. Glumačkoj ekipi pridružila se i zvijezda serije “Nasljednici” Džeremi Strong, koji će glumiti Džona Landaua, Springstinovog dugogodišnjeg menadžera i saradnika, koji je koproducirao devet njegovih albuma, uključujući “Born to run”, “Nebraska” i “Born in the U.S.A.”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana