Kusturica i njegov bend zatvaraju Međunarodne vojne igre u Rusiji

Agencije
Kusturica i njegov bend zatvaraju Međunarodne vojne igre u Rusiji

Proslavljeni srpski režiser Emir Kusturica i njegov “No smoking orkestra” nastupiće na svečanoj ceremoniji zatvaranja 4. Međunarodnih vojnih igara u Rusiji, na poziv ruskog Ministarstva odbrane.

Slavni režiser i muzičar sastaće se i sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom, javio je “Sputnjik”.

“Vojna olimpijada”, na kojoj učestvuju i pripadnici Vojske Srbije, počela je 28. jula i trajaće do 11. avgusta, kada će Kusturičinim nastupom i velikim vatrometom na vojnom poligonu u Alabinu igre biti zatvorene.

Kusturica je nakon zatvaranja “Vojne olimpijade” pozvan i na svečani prijem koji tradicionalno organizuje ruski ministar odbrane, a kome prisustvuju ministri odbrane, načelnici Generalštaba i predstavnici vojnog vrha zemalja-učesnica igara.

“Ugovor je potpisan i Kusturica će faktički zatvoriti Vojne igre 11. avgusta. U koncertu će učestvovati više umetnika koji će izvesti po jednu pesmu, dok će Kusturica izvesti tri pesme, što će označiti i kraj Igara”, potvrdio je za Sputnjik Mirko Radenović, menadžer Emira Kusturice i “No smoking orkestra”.

Ovo nije prva saradnja čuvenog srpskog umjetnika sa ruskim Ministarstvom odbrane, ali je ovo prvi nastup Kusturice i “No smoking orkestra” na jednom ovakvom događaju.

“Ovo je prvi put da Kusturica nastupa na 'Vojnoj olimpijadi', ali ne i poslednji, zato što sa ruskim Ministarstvom odbrane sarađujemo u različitim pravcima”, rekao je Radenović, ali nije želio da otkriva o kakvim projektima je riječ.

Kusturica je zimus na poziv ministra Šojgua učestvovao u stvaralačkom projektu “Susret sa pravim ljudima” i bio je prvi stranac koji je gostovao u tom projektu.

Šojgu i Kusturica su tada razgovarali o zajedničkoj borbi za očuvanje slovenskih vrijednosti Rusije i Srbije, a takođe su se prisjećali i prošlih vremena, navodi “Sputnjik”.

Ruski ministar je tom prilikom rekao da ga za Kusturicu vezuje dugogodišnje prijateljstvo i dodao da bi želio sa njim da uradi intervjue u kojima bi srpski režiser govorio o životu i umjetnosti.

Međunarodne vojne igre spadaju među najveća i najbolje organizovana vojno-sportska prvenstva na svijetu, a organizovana su na inicijativu ruskog ministra Šojgua.

Prve igre su održane 2015. godine u Rusiji, a sada se “vojna olimpijada” paralelno održava i u drugim zemljama.

Ove godine, osim u Rusiji, takmičenja se paralelno održavaju u Azerbejdžanu, Bjelorusiji, Kini, Kazahstanu, Iranu i Jermeniji.

Na ovogodišnjim Igrama učestvuje više od 5.000 vojnika, 189 ekipa iz 32 zemlje svijeta, koji se takmiče u 28 vojnih disciplina, koje obuhvataju gotovo sve rodove konvencionalne vojske.

Pripadnici Vojske Srbije takmiče se u disciplinama “Tenkovski biatlon” i “Inženjerska formula”, koje se održavaju u Rusiji i “Snajperska granica” u Bjelorusiji.

Cilj takmičenja je da se prikaže osposobljenost i obučenost oružanih snaga iz različitih zemalja i da se među raznim armijama razmijene profesionalna iskustva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana