"Kuća umjetnosti Arsen" u pomen na kantautora Arsena Dedića

Srna
"Kuća umjetnosti Arsen" u pomen na kantautora Arsena Dedića

ŠIBENIK - Obnovljena zgrada bivšeg kina "Odeon" na šibenskoj rivi ubuduće će se zvati "Kuća umjetnosti Arsen", u pomen na velikog kantautora Arsena Dedića.

"Tvrđava kulture Šibenik" predložila je ovaj naziv kojim se odaje počast jednom od najvećih umjetnika, prenose hrvatski mediji.

"Kuća umjetnosti Arsen" odaće počast i uzvratiti ljubav Šibenčaninu koji je za svog života bio, i dalje jeste, najveći ambasador grada i njegovoga duha - navedeno je u obrazloženju.

Iz šibenske "Tvrđave kulture" navode da je tačna Arsenova tvrdnja da je "umjetniku njegovo djelo - njegov zagrobni život".

Prijedlog su prihvatili vlasnik dvorane Grad Šibenik, koji je sa Ministarstvom kulture finansirao njenu obnovu, kao i ostale gradske kulturne institucije - Kulturno vijeće grada, Pjevačko društvo "Kolo" i Šibenska narodna muzika.

Odlukom da nova kuća kulture i umjetnosti nosi Arsenovo ime zadovoljna je i porodica Dedić.

U Beogradu je 2015. godine klavir-hol kultne kulturne ustanove "Parobrod" dobio ime po Arsenu Dediću.
-

Prvi, nadamo se, ne obavezno jedini, trajno ćemo ostaviti pomen na Arsena Dedića, gde ćemo naš programski najreprezentativniji prostor, klavir-hol sa najboljim polukoncertnim 'Bosendorfom' iz dvadesetih godina prošlog veka, nazvati njegovim imenom - navedeno je tada iz ove ustanove kulture.

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana