Koncert Ivane Milinčić u Banskom dvoru Kulturnom centru: Osvježenje za ljubitelje opere i one koji će to postati

Danko Kuzmanović
Koncert Ivane Milinčić u Banskom dvoru Kulturnom centru: Osvježenje za ljubitelje opere i one koji će to postati

Banjaluka - Banjaluka je grad koji zaista ima publiku koja uživa u klasičnoj muzici. Pokazatelj je i Akademija umjetnosti u Banjaluci, koja iako relativno mlada, obrazovanjem novih generacija profesionalnih muzičara, održavanjem koncerata, obrazuje i publiku.

Kazala je ovo za “Glas Srpske” sopran Ivana Milinčić koja će, sa brojnim gošćama, održati koncert u utorak u Banskom dvoru Kulturnom centru od 20 časova. 

Program koncerta sačinjavaju operske arije i solo pjesme.

- Nadam se da će u publici biti pravi ljubitelji opere i oni koji će to tek postati. Daću sve od sebe da bar dio ogromne sreće koju osjećam radeći posao koji volim, prenesem onima koji će to veče sjediti u publici - rekla je Milinčićeva.

Klavirska pratnja večeri biće pijanistkinja Dunja Janković, a  gošće Albina Smajlović (sopran), Sonja Bobrek (klavir) i Milana Smiljanić, (violina).

- Gošće koncerta su sjajni Banjalučki muzičari, neki i zaposleni na Akademiji umjetnosti, već poznati banjalučkoj publici. I ranije sam voljela da sarađujem sa njima na koncertima i različitim projektima. Albina Smajlović je, kao i ja, bila član nekadašnjeg Udruženja operskih pjevača “Figaro”, koje je brojnim koncertima u regionu promovisalo i njegovalo opersku kulturu, kako u Banjaluci, Beogradu, tako i u manjim sredinama kao što su Prnjavor, Doboj, Prijedor i drugi - istakla je Milinčićeva.

Milinčićeva je navela kako Banjaluci nedostaje izvođenje opera u punom smislu te riječi.

- Entuzijazam nadomjesti nedostatak prostora i finansijskih sredstava. Ipak, izvođenja opera kao kompletnih muzičko-scenskih djela, kao i nastupa solo pjevača i operskih pjevača u Banjaluci nedostaje. Zato se nadam da će ovaj koncert biti osvježenje za publiku - navela je Milinčićeva. 

Ivana Milinčić je 2014. godine učestvovala u izvođenju operete “Orfej u podzemlju”, Žaka Ofenbaha, u ulozi Kupidona. Opereta je od strane umjetničke komisije izabrana da bude dio repertoara Narodnog pozorišta RS u sezoni 2014/15. Godine 2015. s grupom mladih entuzijasta osniva Udruženje pjevača operske muzike “Figaro” da bi podstakli razvoj i njegovanje operske muzike u BiH. Udruženje je održalo niz koncerata u Bosni i Hercegovini i Srbiji, među kojima se izdvajaju koncert u Muzeju Narodnog pozorišta u Beogradu, koncert u Velikoj sali Banskog dvora, i u Domu oružanih snaga u Sarajevu.

Dunja Janković je nagrađivana pijanistkinja i viši umjetnički saradnik na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Od 2017. godine sarađuje sa klarinetistom Dejanom Trkuljom sa kojim je odsvirala koncerte u muzičkim školama u Doboju, Bijeljini i Travniku, Zavičajnom muzeju u Gradišci i Muzeju Hercegovine u Trebinju. Bila je jedan od oficijelnih korepetitora manifestacije “Dani flaute” u Banjaluci.

Repertoar

Neke od kompozicija koje će publika moći da čuje na koncertu su arija Mikaele iz čuvene opere “Karmen” Žorža Bizea, arija Dezdemone iz opere “Otelo”, jednog od najvažnijih operskih kompozitora, Đuzepea Verdija, a takođe i solo pjesme Čajkovskog, Rimski-Korsakova, salonsku kompoziciju, u ritmu valcera, Arditija, “Il baccio” i druge.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana