Klasika, flamenko i džez u Banskom dvoru

Danko Kuzmanović
Klasika, flamenko i džez u Banskom dvoru

Banjaluka - Koncert klarinetiste Dejana Trkulje i pijanistkinje Dunje Janković biće održan večeras u Koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra od 20 časova.

Dejan Trkulja je veoma dobro poznat banjalučkoj publici. Riječ je o umjetniku koji je diplomirao i magistrirao na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, na odsjeku za klarinet, u klasi profesora Nikole Srdića. Trenutno je apsolvent doktorskih umjetničkih studija na Akademiji umetnosti u Novom Sadu.

Ovaj put, zajedno sa pijanistkinjom Dunjom Janković, predstaviće se koncertom klasične muzike sa izletima u nešto savremenije forme.

- Kompozicije su za klarinet i klavir ili za solo klarinet. Sviraćemo od romantizma, dakle, od Bramsa do 20. vijeka i domaćih autora i savremenije muzike, kao što je Kovačeva - rekao je Trkulja.

Repertoar je već izvođen, ali ovaj put je i osvježen novim kompozicijama.

- To je repertoar koju smo zajedno pripremali i već smo ga ranije nekad svirali u nekoliko gradova. U principu sada smo ga malo osvježili i dodali neke savremenije kompozicije. Trudili smo se da repertoar bude raznovrstan, da u okvirima klasične muzike obuhvatimo žanrovski različitu muziku. Biće malo i flamenka i džeza, odnosno nečega nalik na flamenko i džez - kazao je Trkulja.

Dunja Janković je nagrađivana pijanistkinja i viši umjetnički saradnik na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Kao student učestvuje na raznim koncertima katedre za klavir i katedre za kamernu muziku kao i na manifestacijama Noć muzeja, Dani studenata, Dani Vlade S. Miloševića. Od 2017. godine sarađuje sa klarinetistom Dejanom Trkuljom sa kojim je odsvirala koncerte u muzičkim školama u Doboju, Bijeljini i Travniku, Zavičajnom muzeju u Gradišci i Muzeju Hercegovine u Trebinju. Bila je jedan od oficijelnih korepetitora manifestacije “Dani flaute” u Banjaluci, u organizaciji kvarteta flauta ­ “Flutete”, kao i Trećeg internacionalnog kongresa klarinetista u Travniku 2017. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana