Kantautor Kris Stejplton objavio peti album “Higher”: Muzičko bjekstvo kantri odmetnika VIDEO

Branislav Predojević
Kantautor Kris Stejplton objavio peti album “Higher”: Muzičko bjekstvo kantri odmetnika VIDEO

NEŠVIL - Jedan od najtalentovanijih i najcjenjenijih kantri muzičara današnjice Kris Stejplton objavio je svoj peti studijski album “Higher”, praćen sjajnim kritikama i reakcijom publike.

Album su producirali producent Dejv Kob, sam Stejplton i njegova supruga Morgana i prethodio mu je singl “White Horse”, a učešće supruge bila je, po njegovim riječima, posljedica želje da snimi ličniji album.

- Morgana je moj barometar za pjesme. Čak i ako vaša žena nije bila puno uključena u vašu karijeru, ako ste srećno oženjeni i želite da to i ostanete, ne želite da pjevate stvari koje vaša žena mrzi - rekao je Stejplton.

Samo izdanje ima 14 pjesama i nasljednik je albuma “Starting Over” iz 2020. godine, za koji je osvojio nagradu “Gremi” za najbolji kantri album. Novi album dolazi u momentu kada je Stejplton na vrhuncu karijere, sa ukupno osam osvojenih “Gremi” nagrada i 10 nagrada Akademije za kantri muziku kao i 14 nagrada Udruženja kantri muzike. Proglašen je za kantri umjetnika i tekstopisca decenije, bio je gost na albumu obrada benda “Metalika” i snimio duet sa Džastinom Timberlejkom. Njegove pjesme pjevaju kantri velikani poput Džordža Strejta i Alana Džeksona, ali i pop zvijezde poput Adel i Tejlor Svift, a protekle godine izveo je američku himnu u finalu NFL lige.

To je prilično velik uspjeh za muzičara i tekstopisca koji je do 2015. godine napisao desetine hitova za druge muzičare, ali nije dobio priliku da sam pjeva svoje pjesme i bio je relativno nepoznat izvan krugova kantri industrije. Ipak, te godine, snima svoju  pjesmu “Traveller” koja je postala naslovna pjesma njegovog debitantskog albuma iz 2015. godine, djela za koje niko nije imao velike komercijalne nade sve do trenutka kada je osvojio “Gremi” nagradu za kantri album godine i postao “Bilbordov” broj jedan na listi kantri albuma za 2016. i 2017, kada mu se na drugom mjestu pridružio njegov nastavak “From a Roam: Volume 1”.

Novi album je dobio ocjenu 75 od 100 na agregatoru recenzija “Metakritik”, što ukazuje na “generalno povoljan” prijem, a kritičari su saglasni da je Stejplton snimio brutalniji i ličniji album nego prethodna četiri izdanja uz pohvale za dosljednost i produbljivanje vlastitog muzičkog izraza. Iako je Kobov uticaj i dalje u velikoj mjeri u prvom planu, album pruža iznenađujuće zvučne pomake uz više bluza i alt-rok uticaja nego ikad i nudi oštrije fokusirani zvuk koji bilježi magiju instrumentacije uživo, što je po riječima autora njegova potreba da zabilježi momenat bjekstva od pravila biznisa i samog života.

- Svako ima neku verziju bjekstva. Niko ne želi biti ono što bih danas morao biti. Bilo da se radi o majci koja odgaja djecu, nekom koje je star i usamljen ili muzička zvijezda. I svako ko je bio u poziciji u kojoj se ja trenutno nalazim, ima neku vrstu sindroma varalice. Počinješ da se ne osjećaš kao prava osoba, već kao neko o kome govorite u trećom licu - kazao je Stejplton.

Album je snimljen u čuvenom “RCA”studiju  u Nešvilu uz doprinos članova njegovog benda Džeja Ti Kjura, Dereka Miksona, Pola Frenklina i Lija Pardinija i sastavljen je isključivo od autorskih numera uz muzičko gostovanje Mirande Lambert, Kendela Marvela i još nekoliko umjetnika.

Uticaji

Stejpltonovi muzički uticaji se kreću od odmetničkog kantrija i soula do rokenrola i bluza, a njegov stil pjevanja unio je pravu malu revoluciju u kantri muzici. Njegov vokalni i gitaristički stil kritika opisuje kao kombinaciju kantri fraziranja Merla Hagarda i Dvajta Jokama sa potresnim soul ekspresionizmom Reja Čarlsa i Otisa Redinga, dok njegovi nastupi na gitari izazivaju uspomene na teksaškog bluzera Stivija Reja Vona. On sam vjeruje u koncertna izvođenja, a ne u studijske recepte u stvaranju muzike.

- Ne možete znati kako će se svi osjećati u vezi s pjesmom koju napišete. To je nemoguće znati. Ne vjerujem kompjuterskim istraživanjima, telefonskim anketama ili bilo čemu slično. Morate to iznijeti uživo ljudima - objasnio je Stejplton.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana