Kako je rokenrol obilježio vladavinu kraljice Elizabete Druge

GS
Foto: Tanjug

Za vrijeme vladavine Kraljice Elizabete vjerovatno da ne postoji muzički pravac koji je stekao toliku popularnost kao što je to bio slučaj sa rokenrolom.

 Dejan Cukić, muzičar, novinar i publicista smatra da je situacija u Velikoj Britaniji poslije Drugog svjetskog rata otvorila put za pojavu britanskog viđenja te nove američke muzike.

„Kraljica sama će ostati zapamćena kao 'rokenrol kraljica', ali ne toliko svojom zaslugom, već više srećnim sklopom okolnosti da postane kraljica tako mlada, 1952. godine, na samim počecima rokenrola. Kao i da se nakon 10 godina njene vladavine dogodi taj fenomen 'Bitlsa', koji su ključni u celoj priči“, ističe Cukić.

„Bitlsi“ su uspjeli da jednu već bivšu imperiju vrate na scenu na polju pop kulture. Kraljica jeste u početku bila prilično zatečena i dosta je kritikovala svoju sestru Margaret koja se brzo prilagodila i prihvatila novi muzički pravac i bila često viđena među rokerima šezdesetih godina, prenosi RTS.

Treba imati u vidu da ni svi muzičari koje je kraljica odlikovala ili proglasila za sera nisu isto reagovali. Mik Džeger ima titulu sera, ali je Kit Ričards tvrdio da nikome iz kraljevske porodice ne bi dozvolio ni da ga dotakne štapom iz daljine, a ne da mu priđe.

Džon Lenon je vratio orden kraljici kojim su odlikovani svi članovi grupe u znak protesta protiv rata u Biafri, dok Pol Makartni i Ringo Star imaju titulu sera. Elton Džon takođe ima titulu sera i on se najviše družio sa članovima kraljevske porodice i u njegovoj autobiografiji ima urnebesno smiješnih priča o kraljici, dodaje Cukić.

Rokeri protiv kraljice

U vrijeme velike krize u Velikoj Britaniji krajem sedamdesetih, „Sek pistolsi“ su objavili pesmu God Save The Queen koja je bila namijenjena prije svega političkom establišmentu, ali je kraljica bila njegov simbol. Mada su pojedini članovi benda kasnije rekli da sada ne bi pjevali tu pesmu.

„Međutim, kao i svako društvo na planeti, i britansko društvo je podeljeno na rojaliste i one koji su protiv, a rok grupe su čudna bića. Među njima vlada neka vrsta muzičke hemije, a politički ne moraju da se slažu“, dodaje gost Jutarnjeg programa.

Cukić naglašava da je za njega rokenrol muzika koja saopštava nešto što autori zaista misle i osjećaju, za razliku od pop muzike koja saopštava nešto što misli da publika želi da čuje.

„Elizabeta Druga kao simbol ostaće upamćena po zlatnom dobu britanske rok muzike, jer se ne sme izgubiti iz vida da su Bitlsi prva britanska grupa koja je osvojila Ameriku, i to se zvalo 'britanska invazija'. Finansijski su uspeli da osvoje to tržište, a samim tim i čitavo svetsko tržište, što je za poljuljanu ekonomiju britanske imperije značilo puno“, napominje Dejan Cukić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana