"Jesenja sonata”: Karamazov, Bošnjak i Milošev nastupili u Banjaluci

M. M.
"Jesenja sonata”: Karamazov, Bošnjak i Milošev nastupili u Banjaluci

Banjaluka – BANjALUKA - Tri različita umjetnika, koja sviraju djela dvojice još različitijih kompozitora, jedan od najpoznatijih  gitarista i lautista klasične muzike današnjice Edin Karamazov, violista Aleksandar Milošev i flautista Dani Bošnjak nastupili su u koncertnoj dvorani Banskog dvora Kulturnog centra, u okviru treće večeri 2. Internationalnog festivala muzike “Jesenja sonata”.

 

U prepunoj koncertnoj dvorani Banskog dvora, publika je imala priliku da čuje, u zajedničkom, ali i solo izvođenju, kompozicije dvojice različitih umjetnika Johana Sebastijana Baha i Lea Brauera. Ova tri različita muzičara svojim maestralnim izvođenjima pružili su publici istinsko zvučno zadovoljstvo i za to su bili nagrađeni snažnim i iskrenim aplauzima.

- To je naša ideja, taj kontrast.  Probali smo razne kompozicije i razne kombinacije i to nam je programski najbolje leglo. I to je veliki raspon od nekakvog početka, pa do Brauera, koji u sebi sadrži elemente baroka i renesanse ukomponovane u njegov moderni kompozitorski slogan i nadamo se da se i publici dopalo - rekao je violista Aleksandar Milošev.

Osvrnuvši se na izbor djela, odnosno na pomenuti kontrast što se kompozitora tiče, prema riječima Miloševa, Brauer je zanimljiv baš zbog širokog raspona stilova uočljivih u njegovim djelima,  a njihov nastup i dodatno zbog raspona instrumenata kojima izvode njegove i Bahove kompozicije. Kad je riječ o zajedničkoj saradnji, Milošev je objasnio kako se camo  povremeno nađu u ovom sastavu.

- Nedavno smo svirali u Zagrebu, isti ovaj program. Imamo planirane buduće nastupe, tako da, dosta je neobična kombinacija, s obzirom na naše dvojne karijere. To je najveći izazov - da tri umjetnika i individualca složiš u kompaktnu cjelinu - dodao je Milošev.

Jedan od najpoznatijih lautista i gitarista klasične muzike današnjice, Edin Karamazov tokom nastupa je u nekoliko navrata, izrazio zahvalnost publici, zbog dolaska i zbog naklonosti klasičnoj muzici, a osvrnuo se i na rad sa Brauerom.

- On je vrsta mog muzičkog tate.  Svi ga znamo od djetinjstva. Upoznati njega i raditi s njim, i nastupati zajedno s njim za mene je velika čast i zadovoljstvo - naveo je Karamazov.

Četiri festivalski dan bio je predviđen za nastupe violončeliste Marka Miletića i pijaniste Mihajla Zurkovića, a festival će svojim nastupom večeras zatvoriti italijanska pijanistkinja Eliza Tomelini. Njen nastup će početi u 20 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana