Izdanje časopisa “Gradac” o bendu EKV: Muzika, jezik i govor kristalnog grada

B.P.
Izdanje časopisa “Gradac” o bendu EKV: Muzika, jezik i govor kristalnog grada

NIŠ - Objavljen je novi, 231/232. broj časopisa “Gradac”, posvećenog grupi “Ekatarina Velika”, koji je priredio Marjan Čakarević.

U ovom dvobroju Marjan Čakarević naglašava da je 30 godina prošlo otkako je “Ekatarina Velika” prestala da postoji i da se čini da je sa svakom od tih godina postajalo sve jasnije da je po mnogim, kako provjerljivim tako i onim neuhvatljivim mjerilima, riječ o najznačajnijem, sasvim jedinstvenom opusu u ovdašnjoj pop muzici.

U prvom dijelu “Gradca” Čakarević je sakupio eseje Ane Knežević o vizuelnom identitetu grupe, Zorane Simić o istoriji recepcije benda, Dragana Đorđevića o nasljeđu beogradskog sastava, ali i sasvim lična putovanja u prošlost iz pera Dragana Boškovića, Marka Pogačara, pa pogled iskosa Srđana Markovića, odnos etike i estetike o kojem pišu Saša Ilić i Slobodan Georgiev.

Podsjeća Čakarević čitaoce i na djelić blaga ostalog iza benda kroz odabrane stihove pjesama, na recenzije albuma EKV-a ili na upečatljive intervjue koje su davali članovi beogradske grupe, odnosno sam Milan Mladenović, u kojima je izrečeno ono što je tada, kao i sada, malo ko želio ili imao smjelosti da čuje.

Sve to prate dragocjene fotografije benda koje je, uglavnom, načinila Goranka Matić, ali i omoti albuma grupe,koji su umjetnost za sebe.

Pozivajući se na naslov jednog od albuma beogradskog benda, Čakarević bilježi da su se okolnosti izlaska broja lijepo poklopile.

- Ko veruje da nas neko posmatra, možda bi pomislio da je taj posmatrač uredio da ovaj broj izlazi praktično u isto vreme kada i remasterizovana izdanja svih albuma “Ekatarine Velike” - rekao je Čakarević.

Iako priznaje da nikada nije bio fan EKV-a, ali jeste “Šarla akrobate”, Dragan Bošković u svom eseju piše da je “Ekatarina” muzičko-jezički standard, više od panka, novog talasa, urbane sredine i zvuka, više od usamljenosti pojedinca i više od popularne muzičke umjetnosti.

Dio “Gradca” posvećen je i čuvenom beogradskom triju koji su, uz Mladenovića, činili Ivica Vidović i Dušan Kojić Koja, kultnom sastavu “Šarlo akrobata”, koji se nakon jednog albuma “Bistriji ili tuplji čovek biva kad…” raspao iznjedrivši EKV i “Disciplinu kičme”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana