Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata" od 10. do 14. oktobra u Banskom dvoru

Milanka Mitrić
Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata" od 10. do 14. oktobra u Banskom dvoru

Banjaluka - Drugi po redu Internacionalni muzički festival "Jesenja sonata", koji će ugostiti neka od najvažnijih imena umjetničke muzike današnjice, biće održan od 10. do 14. oktobra u Banskom dvoru Kulturnom centru, a biće otvoren nastupom "Henšel kvarteta" iz Njemačke.

Nastup kvarteta biće održan 10. oktobra, u koncertnoj dvorani, sa početkom u 20 časova. 

- Sa željom da se na ovom planu napravi dodatni iskorak u produkcijsko-organizacionom i kvalitativnom smislu, ustanova je, prema uzoru na sve značajnije kulturne centre u regionu, tokom prošle godine pokrenula organizaciju nekoliko vlastitih višednevnih kulturnih manifestacija  - naveo je direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović, koji je najavio sve ovogodišnje učesnike. 

On je naglasio da je ovaj događaj zamišljen kao jedan izuzetan višednevni muzički događaj, na kojem će publika imati priliku da čuje vrhunske umjetnike iz zemlje i inostranstva. 

- Želja organizatora je da festival u budućnosti postane tradicionalna i prepoznatljiva kulturna manifestacija koja će stimulisati muzički i kulturni razvoj grada i Republike Srpske, te na radost publike svake godine polovinom oktobra u Banskom dvoru okupljati najznačajnija imena domaće, regionalne i svjetske muzičke scene - dodao je Matović. 

Pomenuti kvartet koji će otvoriti ovogodišnju manifestaciju trenutno čine Krištof Henšel (prva violina), Evgenija Epštajn (druga violina), Monika Henšel (viola) i Matijas Bajer-Karlšoj (violončelo). 

Kvartet ove godine obilježava jubilej, 25 godina postojanja, a tokom svoje karijere osvojili su brojne nagrade na prestižnim međunarodnim takmičenjima u Evijanu, Banfu, Salcburgu, kao i  prvu nagradu i zlatnu medalju na čuvenom Međunarodnom takmičenju kamerne muzike u Osaki.

Drugi festivalski dan predviđen je za nastup violinistkinje Jovane Raljić, s kojom će kao gost nastupiti pijanista Hafez Babašahi.

Trećeg festivalskog dana publika će imati priliku da uživa u nastupu izuzetnog trija, koji čine Edin Karamazov (gitara), Dani Bošnjak (flauta) i Saša Milošev (viola), dok je četvrti festivalski dan rezervisan za violončelistu Marka Miletića i pijanistu Mihajla Zurkovića.

Posljednjeg dana "Jesenje sonate" u koncertnoj dvorani nastupiće poznata italijanska pijanistkinja Eliza Tomelini.

Tomelini bila je hvaljena od strane brojnih muzičkih kritičara, pobjeđivala je na međunarodnim takmičenjima i oduvijek  je bila atipična umjetnica koja se opirala dogmama i akademskom kontekstu. 

- Tomelini je 8. jula 2017. godine izvela nesvakidašnji poduhvat - koncert na najvišoj koti na svijetu, na vrhu Monte Rosa u italijanskim Alpama, na 4.460 metara nadmorske visine. Pijanistkinja - alpinistkinja spojila je tako svoje dvije velike strasti: muziku i planine. a  do danas niko nikad nije izvodio muziku na klaviru  na nadmorskoj visini poput ove, na pravom koncertnom klaviru i to neposredno nakon uspona na zahtjevan vrh - navedeno je o ovoj umjetnici. 

Svi koncerti će počinjati u 20 časova, a ulaznica za jedno veče će koštati pet konvertibilnih maraka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana