Hor sveštenika Eparhije banjalučke: Pojanjem obogaćuju duhovni život i čuvaju tradiciju

Anita Janković Rečević
Hor sveštenika Eparhije banjalučke: Pojanjem obogaćuju duhovni život i čuvaju tradiciju

Hor sveštenika Eparhije banjalučke, sa tradicijom dužom od tri decenije, izvođenjem duhovnih i patriotskih pjesama nastoji da očuva muziku od zaborava.

Osnovan je 1987. godine na inicijativu protojereja-stavrofora Ratka Radujkovića. Sveštenici su nastupali sve do početka devedesetih godina prošloga vijeka kada je ratni vihor prekinuo rad mnogih kulturnih društava.

Blagoslovom njegovog preosveštenstva vladike banjalučkog Jefrema hor je obnovljen 2008. godine, kada je ponovo počeo sa radom. Trenutno okuplja 20 članova, sveštenika i đakona Eparhije banjalučke, a iz godine u godinu sve je više interesanata koji se žele priključiti ovoj pjevačkoj grupi. 

Član i solista ovog hora protođakon Radojica Žagran kaže da je član ovog hora od ponovnog osnivanja 2008. godine, te da mu pojanje u njegovim redovima obogaćuje duhovni život. 

- Sadržaj pjesama na našem repertoaru je duhovnog i nacionalnog karaktera, a uglavnom izvodimo djela ruskih i srpskih autora – kaže Žagran.

Neke od najupečatljivijih kompozicija, koje sa uživanjem pjevaju, su "To Bog veli",  "Veličanije Svetom Savi" , "Oj, Srbijo", "Tamo daleko" i himna "Bože pravde".

- Ubrzano se pripremamo za nastup povodom obilježavanja kulturnih dana Vlade Miloševića, koji će biti održan 30. aprila u banjalučkom Kulturnom centru Banski dvor - rekao je Žagran istakavši da horisti imaju u planu da uskoro na kompakt disku snime kompletnu liturgiju.

Dirigent ovog hora Nemanja Savić napominje da su krajem marta predstavljeni prvi objavljeni kompakt diskovi Hora sveštenika Eparhije banjalučke, na kojima je 15 kompozicija, 12 duhovnog sadržaja i tri patriotske.

Snimanje je obavljeno krajem prošle godine u studiju Radija Republike Srpske, a riječ je o dva kompakt diska.

- Diskovi su objavljeni iz želje članova hora da se zabilježi dio repertoara izvođenog posljednjih godina na svetosavskim akademijama, horskim susretima i drugim manifestacijama.  Snimljen je i u čast deset godina obnovljenog rada hora - rekao je Savić i najavio snimanje spotova za ove kompozicije.

Napominje da su sveštenici u prvim godinama nakon ponovnog okupljanja nastupali samo na tradicionalnoj banjalučkoj Svetosavskoj akademiji koja se održava 27. januara, dok danas svoje pjevačko umijeće predstavljaju pred mnogo širom publikom.

- Zahvaljujući dobrom repertoaru, poslednjih godina Hor sveštenika nastupa i na raznim drugim manifestacijama u Banjaluci poput "Banjalučkih horskih susreta" i "U susret Spasovdanu". Imali smo i nastupe u Gradišci, Laktašima i Prijedoru - rekao je Savić dodajući da se pripremaju i za praznik Spasovdan, kada će nastupiti ispred Hrama Hrista Spasitelja u Banjaluci.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana