Halid ponovo uzvraća udarac

Branislav Predojević
Halid ponovo uzvraća udarac

ZAGREB - Vinilno reizdanje kultnog ep izdanja “Vo-zdra”, projekta Hali Gali Halida, tačno nakon 33 godine od izlaska originalnog izdanja, stigao je na prvo mjesto najprodavanijih albuma u Hrvatskoj, uz sjajne reakcije publike i kritike širom regiona.

Nakon hvaljenog vinilnog reizdanja legendarne kompilacije “Bombardiranje Njujorka”, izdavačka kuća “Densing ber” nastavila je sjajnu saradnju sa Zdenkom Franjićem, objavljivanjem reizdanja iz bogatog kataloga njegove kultne etikete “Slušaj najglasnije”.

Originalno je objavljeno 1991. godine, danas kultno izdanje “Vo-zdra” sadržavalo je četiri pjesme objavljene na vinilnom EP-u i šest pjesama na kasetnom izdanju. Ovo reizdanje, na vinilnoj ploči, donosi svih šest pjesama, snimljenih početkom 1991. godine u zagrebačkom studiju “Miror” kod tada mladog Denisa Mujadžića Denikena. Posebna zanimljivost reizdanja su i dvije do sada neobjavljene bonus pjesme, snimljene uživo na Hali Gali Halidovom nastupu održanom 14. decembra 1991. godine u Zagrebu.

Dugih 36 godina prošlo je otkako je Goran Bare 1988. godine u Vinkovcima, u trenutku dok su “Majke” mirovale, udahnuo život Hali Gali Halidu, koji i danas ne prestaje oduševljavati slušaoce širom regiona. Inspirisan istovremeno garažnim rokom i psihodelijom, ali i folk pjevačima poput Halida Muslimovića i Halida Bešlića, Bare je na kasetnom izdanju “Samo za tebe”, objavljenom početkom 1989. godine predstavio jedinstveni mutirani spoj navedenih uticaja.

Iza Hali Gali Halida su, uz Barea, tada stajali i Goran Dujmić Dujma, Nedeljko Ivković Kilmister i Hrvoje Tuček Hrco, članovi vinkovačkih “Majki”, “Nepopravljivih” i “Pokvarene mašte”.

Dvije godine kasnije Goran Bare samostalno snima novo Hali Gali Halid izdanje spomenuti EP “Vo-zdra”. Poseban je i po tome jer je sve instrumente (bubanj, bas, gitare, ritam mašinu…) odsvirao i otpjevao sam Bare - Hali Gali Halid lično, kako stoji na omotu ploče! Rezultat je bio impresivan, šest pjesama koje su zvučale kao ništa što se do tada moglo čuli.

Spoj sirovog i bučnog garažnog roka isprepleten sa Halidovim novokomponovanim kafanskim pjevanjem i crnohumornim tekstovima vrlo brzo je osvojio srca publike svojom energijom i neposrednošću.

Ni izbijanje rata u Jugoslaviji nije spriječio da Hali Gali Halidovi hitovi steknu popularnost, prvo na prostorima bivše države, a potom i u inostranstvu, zahvaljujući pouzdanim vezama Zdenka Franjića. Pojavljivanje pjesama “Hajde da se drogiramo” i “Ne pitaj me” u kultnoj komediji “Mi nismo anđeli” režisera Srđana Dragojevića dodatno će zacementirati kultni status koji danas ima Hali Gali Halid, uz ogroman uticaj na čitav jedan talas bendova koji će spojiti rok, pank i folk zvuk poput sastava “Pero Deformero” i Brkovi”.

Na pitanje “Ko je zapravo Hali Gali Halid?” Bare je Denikenu, tokom snimanja ovog materijala odgovorio:

- Denise, to ti je biće iz svemira, koje se spustilo u okolinu Brčkog, ali je Bare Halida 1992. godine poslao nazad u svemir i nikada nije snimio novi Hali Gali Halid album, što mu je originalno bila namjera.

Zvuk i omot

Originalni omot donosi i dodatne fotografije Tomislava Brkića, Bareove crteže buduće naslovnice, kao i tekst Darka Kujundžića, jednog od urednika izdanja.

Pjesme je s originalnih master traka iz arhive Zdenka Franjića, restaurirao i masterisao Višeslav Laboš. Upravo zahvaljujući njegovom zvučnom tretmanu, “Vo-zdra” na ovom reizdanju zvuči bolje nego ikad i najbliži je originalnom zvuku materijala snimljenom u studiju 1991. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana