Francuska pjevačica snimila spot u Srbiji: Kakvo je bogatstvo imati ovo za nasljeđe (VIDEO)

GS
Francuska pjevačica snimila spot u Srbiji: Kakvo je bogatstvo imati ovo za nasljeđe (VIDEO)

"U mojoj krvi su rat, gubici i odlasci, ali iznad svega je ljubav, ljubav", poručuje u svojoj novoj pjesmi, za koju je spot snimljen u Srbiji, francuska pjevačica Barbara Pravi.

Mlada muzičarka, čije je porijeklo francusko, iransko i srpsko, odala je počast svojoj porodici i svom prezimenu Pjević u pesmi koja se zove „La Pieva – Chez moi““.

Spot gledaoce vodi u srpsko selo. Barbara sjedi na klupi koja je prekrivena ćilimom i miljeom, drži klupko baki koja štrika, kuva sa rođakama i pod ruku šeta sa djedom koji nosi šajkaču na glavi.

Pjesma je, navela je, omaž njenom prezimenu.

Inspiracija je bila njena pretkinja, udovica Milovanović, Romkinja koja je živjela u srpskim planinama i šetala od sela do sela, pjevajući mještanima.

Pjevala je o životu, planinama, nebu i ljubavi, a pričala je i priče. Toliko je dobro pedala da su ljudi zaboravili njeno ime, njenog muža, njeno udovstvo. Narod ju je znao kao „pjevu“, a od tog nadimka njeni potomci su izgradili prezime koje Barbara danas nosi, pojasnila je pevačica na Instagramu.

Barbara najavljuje da će njen nadolazeći album, koji će objaviti 6. septembra, imati ponešto od svega: tradiciju, uspomene, snagu, strast i slobodu, prenosi N1 Srbija.

Prije dva i po mjeseca, kada je došla u Srbiju sa svojim djedom, ovako je to iskustvo opisala:

„Dole u ​​planini postoji selo čije ime nosim. Na kraju zemljane staze nalazi se groblje i na svakom grobu mogu pročitati ime moje porodice. Tamo nose burmu na desnom kažiprstu. Kada pitam zašto, kada je kod nas to na strani srca, odgovaraju ‘jer ovde imamo srce sa svake strane’. Oni piju rakiju u podne, rakiju uveče, rakiju u svako doba, nikad a da nam ne daju čašu i nazdrave ‘živjeli’.  Stolovi su prepuni hrane. Salate, jagnjetina, junetina, riba, supa, sir, narezak, jaja, sve u isto vrijeme i velikodušno se pomažemo dok nam dugmad na pantalonama ne pukne. Ovo je gostoprimstvo u čistom smislu. Ovdje paradajz zovu ‘raj’ (engleski paradise), jedu sa nekoliko krastavaca i kajmakom, to je eksplozija ukusa. U mojoj porodici mnogi imaju plave oči i kažem sebi da su im oči toliko lijepe da je šteta što  to nije proželo našu francusku granu. Njihov osjećaj povezanosti ne postoji nigdje drugdje. Oni grade mostove, a da se naši jezici ne razumiju. Smijeh je iskren. Rukovanje i zagrljaj takođe. Ovo je toplota u svom sirovom stanju. Istina. Pravi, autentični. Kakvo je bogatstvo imati ovo za nasljeđe…“, napisala je ona.

Dodala je da je godinama maštala da se vrati u Srbiju, u selo svojih predaka, i da tamo odvede djeda da joj ispriča svoju i njenu priču.

Barbara Pravi je svoj prvi album „On n’enferme pas les oiseaux“ (Mi ne zatvaramo ptice) objavila 2021. godine, uz odlične ocjene kritičara.

Privukla je pažnju naše javnosti učešćem na Evroviziji 2021. godine kada je osvojila drugo mesto pesmom „Voila“.

Više puta je pričala koliko je na nju uticao njen djeda po ocu koji je Srbin (i kome je posvetila pjesmu“, te da joj je on pomogao da izabere umjetničko prezime Pravi, „jer to na srpskom znači pravo, autentično“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana