Đaković: "Akordeon art plus" - jedan od najznačajnijih muzičkih festivala u Srpskoj

Srna
Đaković: "Akordeon art plus" - jedan od najznačajnijih muzičkih festivala u Srpskoj

ISTOČNO SARAJEVO - Internacionalni festival harmonike "Akordeon art plus" jedan je od najznačajnijih festivala kada je riječ o muzičkoj umjetnosti u Srpskoj, jer već 13 godina okuplja eminentne umjetnike, izvođače, predavače i kompozitore i sve veći broj takmičara, izjavila je večeras u Istočnom Sarajevu pomoćnik ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković.

"Na taj način pozicionira, ne samo grad Istočno Sarajevo, već i Republiku Srpsku na kulturnoj mapi u cijelom svijetu. Prije svega, važan je i internacionalni karakter ovog festivala, jer iz godine u godinu broj učesnika i takmičara raste", istakla je Đakovićeva.

Ona je dodala da Festival pruža priliku mladim umjetnicima na klaviru i harmonici da steknu i obogate lična umjetnička iskustva, kao i da uspostave kontakte sa kolegama sa drugih akademija.

Ona je napomenula da je festival nastao u saradnji Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu i Asocijacije za njegovanje akademske muzike "Novi zvuk", te da pomjera granice pružajući istovremeno mogućnost umjetnicima da se usavršavaju i promovišu umjetničko stvaralaštvo, ali i afirmišu akademsku muziku.

"Jako je važno da već 13 godina ovaj festival svake godine obiluje bogatim umjetničkim programom, a posebno je značajan njegov edukativni karakter i to je upravo ono što je strateško opredjeljenje kulturne politike Republike Srpske. Važno je da razvijamo publiku, da širimo znanje i da otvaramo vrata kulture svim građanima koji žele da uzmu aktivno učešće. Iz tih razloga, festival žAkordeon artž već godinama uživa snažnu podršku Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske i potpuno sam uvjerena da ta podrška neće izostati ni u budućnosti", poručila je Đakovićeva.

Dekan Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu Maja Žuža istakla je da ove godine imaju 300 takmičarskih prijava, a direktnih učesnika u festivalu zajedno sa članovima žirija i gostima 400, što je veoma značajno za njih.

"To je jasan pokazatelj da smo na dobrom putu, da ljudi prepoznaju ono što radimo, odnosno kvalitet i nadam se da ćemo imati snage da u godinama koje dolaze nastavimo sa istim entuzijazmom", rekla je Žuža novinarima u Istočnom Sarajevu.

Ona je naglasila da je ovaj festival jedan od događaja po kojem je Muzička akademija, Univerzitet u Istočnom Sarajevu i ovaj grad poznat i prepoznat ne samo u regionu, nego i Evropi i svijetu.

"Tome svjedoči činjenica da članovi našeg stručnog žirija ove godine dolaze iz 11 zemalja svijeta", istakla je Žuža.

Predsjednik Svjetske asocijacije akordeonista Mirko Patarini rekao je da je prije 11 godina bio ovdje, ali u svojstvu delegata na zimskom kongresu Svjetske federacije harmonikaša, a sada je na festivalu "Akordeon art plus" gdje je, kako kaže, atmosfera sjajna.

"Ima puno učesnika, a organizacije je perfektna. Posebno bih istakao sjajnu atmosferu i prijateljski odnos domaćina i gostiju i svi se lijepo družimo", istakao je Patarini.

Na otvaranju festivala upriličen je nastup kamernih ansambala i Orkestra harmonika Muzičke akademije Univerziteta u Istočnom Sarajevu pod rukovodstvom Dražana Kosorića.

Kosorić je istakao da je izuzetna čast i zadovoljstvo imati autorsko veče, iako nije u pitanju cjelovečernji koncert, jer su izveli četiri kompozicije.

"Velika je čast sarađivati sa ovolikim brojem kolega sa Muzičke akademije u Istočnom Sarajevu i Sarajevu, kao i sa velikim brojem studenata, a svi oni zajedno učestvuju u realizaciji i izvođenju kompozicija. Kao autor, u potpunosti sam ispunjen, srećan i zadovoljan", istakao je Kosorić.

U okviru festivala biće održano i peto Međunarodno takmičenje pijanista.

Sutra, drugog dana festivala, koncert će održati ruski pijanista Andrej Gunjin, a u četvrtak, 1. juna, italijanski akordeonista Samuel Telarij. Oba koncerta biće održana na trećem spratu Elektrotehničkog fakulteta, sala Muzičke akademije.

Ulaz na sva festivalska dešavanja je slobodan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana