Dani Vlade S. Miloševića: Talenat i iskustvo u klavirskoj muzici u četiri ruke

Aleksandra Glišić
Dani Vlade S. Miloševića: Talenat i iskustvo u klavirskoj muzici u četiri ruke

Banjaluka - Opravdano je osjećanje odgovornosti i treme kada studenti sviraju pred svojim profesorima, ali na koncertu "Klavirska muzika u četiri ruke" održanom u okviru "Dana Vlade S. Miloševića" bilo je na neki način obrnuto.

Zajedničkim snagama profesorice na Banjalučkoj akademiji umjetnosti, pijanistkinje Snježana Popović-Vuleta i Željka Jovanić pokazale su neobičan spoj umjetničke energije i talenta njegovanog godinama na nastupu održanom u četvrtak u Banskom dvoru Kulturnom centru. Poslije njihovog nastupa predviđen je kratak predah u programu sve do utorka, zbog vaskršnjih praznika. Publika je uživala u kompozicijama Aleksandra Skrjabina, Franca Lista, Fransisa Pulanka, Johanesa Bramsa i Franca Šuberta, koje su zajedno izvele ove dvije umjetnice. Priznaju da je koncert profesora pred studentima bio velika odgovornost.

- Najteži je dio nastupa upravo onaj kada sviramo dok su u publici naši studenti - kazala je Snježana Popović-Vuleta.

Njih dvije druže se i sviraju već nekoliko godina.

- Svirale smo prvo na dva klavira. Međutim, nemamo priliku da sviramo tako često na dva klavira, osim u Banskom dvoru, na Akademiji umjetnosti. Onda smo se odlučile da sviramo četvororučno - objašnjava Popović-Vuleta.

Ona je Srednju muzičku školu završila u Banjaluci, a magistrirala je na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu u klasi prof. Dubravke Jovičić.

Učesnik je manifestacija "Balkan art" u Italiji, gdje je na koncertima u Rimu i Torinu predstavila kompozicije domaćih autora.

Željka Jovanić je završila klavirski i teoretski odsjek u Srednjoj školi "Mokranjac" u Beogradu. Diplomirala je i magistrirala u klasi prof. Nevene Popović na Akademiji umjetnosti u Banjaluci.

Dobitnica je više nagrada, od kojih su neke druga nagrada na klavirskom takmičenju muzičke škole "Josip Slavenski" u Beogradu, treća nagrada na pijanističkom takmičenju u Nišu... Nastupala je i kao solista sa orkestrom VJ "Stanislav Binački" 2001. godine.

Program za 18. april

* Izložba plakata, postavka sa "Svjetskog bijenala studentskog plakata - Novi Sad"

Likovni salon Banskog dvora, 19 časova

* Promocija knjige mr Biljane Smailagić

"Gudački kvarteti i Kameni spavač Vlade S. Miloševića"

Vijećnica Banskog dvora, 19 časova

* Izložba "Veče Vlade S. Miloševića - gudački kvartet"

Izložbeni prostoru u holu Banskog dvora, 19.45

* Koncert gudačkih kvarteta "Veče Vlade S. Miloševića"

Koncertna dvorana Banskog dvora, 20 časova

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana