Članovi grupe ABBA primili priznanje "Kraljevski red Vasa" za doprinos muzici (VIDEO)

Tanjug
Foto: Tanjug/AP

STOKHOLM- Članovi čuvene švedske pop grupe ABBA ponovo su se okupili da bi primili jedno od glavnih priznanja Švedske, "Kraljevski red Vasa", tokom ceremonije u Kraljevskoj palati u Stokholmu.

Bjorn Ulveus, Beni Anderson, Agneta Feltskog i Ani-Frid Lingštad, koji se rijetko pojavljuju zajedno u javnosti i sada su u 70-im godinama, dobili su ordene od kralja Karla XVI Gustava "za veoma istaknut doprinos u švedskom i međunarodnom muzičkom životu", navedeno je u saopštenju Kraljevskog dvora, a prenosi Rojters.

Izuzetno popularna grupa koja je nastala 1972. godine i raspala se početkom osamdesetih, prodala je oko 385 miliona ploča i još ima mnogo obožavalaca širom svijeta.

Švedska je ove godine nastavila dodjeljivanje viteških ordena Šveđanima poslije 50 godina pauze.

Ove godine se navršava 50 godina od kada je ABBA pobijedila u finalu Pjesme Evrovizije u Britaniji 1974. sa pesmom "Waterloo", čime je privukla globalnu pažnju.

Mjuzikl "Mama Mia!", koji su komponovali Ulveus i Anderson, zasnovan na njihovim pjesmama, od 1999. godine, prema riječima njegovih kreatora, vidjelo je više od 70 miliona ljudi širom svijeta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana