Bogata koncertna nedjelja u Beogradu i cijeloj Srbiji

Tanjug
Foto: Ilustracija

BEOGRAD - Muzički događaji u Beogradu i cijeloj Srbiji su sve više hiper produktivni, što će se posebno odraziti ove sedmice, kada će publika imati prilike da gleda koncerte Nevernih beba, Vasila Hadžimanova, Dejana Cukića, Aleksandre Radović, Ivane Peters, a u Nišu će se održati džez festival "Nišville" (12.08.-15.08.).

Veoma tražena pop rok grupa Neverne bebe će nastupiti u srijedu na cijelovečernjem koncertu u Nišu, u Medijani, gdje će napraviti presjek svoje karijere duge 28 godina, uz najnovije singlove nastale u doba pandemije - “Vodi me odavde” i “Reka ljubavi” - duet sa Ðorđem Miljenovićem.

Navedene pjesme imaju i atraktivne spotove u ekranizaciji, a na novom, osmom studijskom albumu će se naći i uveliko poznati singlovi “Suze sa zvezda padaju” i “Zajedno” - duet sa hrvatskim kolegom Nenom Belanom.

Za vrijeme pandemije, bend je imao nastup na mini festivalu “Beer fest Bar” na Adi Ciganliji (septembar 2020), kao i jedan onlajn koncert, a krajem jula ih je gledala i publika u Lajkovcu na velikom koncertu.

Neprolazne hitove će i ove noći interpretirati vokali Jelena Pudar i Tijana Sretković, frontmen - klavijaturista Milan Ðurđević sa bratom basistom Vladanom Vlajkom Ðurđevićem, uz ostalu ekipu - Saša Ranđelović Ranđa, Nemanja Savić, Sebastijan Kerekeš, Andreja Stojić.

Takođe u sredu u Beogradu, na sceni kluba BitefArtCafe na Kalemegdanu, publika će moći ponovo da sluša umjetnika Vasila Hadžimanova, ovog puta u sastavu Trio Sveti - ansambl virtuoznih muzičara sa naših prostora.

Bubnjar Marko Ðorđević više od 20 godina gradi uspješnu muzičku karijeru u Njujorku, Vasil je diplomac sa čuvenog Berklija, a Branko Trijić je studirao na Konzervatorijumu u Amsterdamu, a ovaj trio muzičara je značajno doprinio napretku savremene instrumentalne muzike Srbije.

Čest saradnik Hadžimanova, poznati ruski saksofonista Oleg Kirejev imaće takođe u sredu koncert u Kulturnom centru Grad, gde će svirati džez klasiku - opuse Čarlija Parkera, Sonija Rolinsa, Džona Koltrejna.

Uz Olega ove noći će svirati Branko Marković (bas gitara), Milovan Paunović (klavir) i Miloš Grbanić (bubanj).

U klubu Bluz i Pivo svoje veče će u sredu imati muzičar Nenad Zlatanović pod umetničkim imenom Mr. Swagger, a onda će u petak, 13. avgusta svirati kao lider svog bluz rok benda “Texas Flood” u istom prostoru.

Taj sastav je veoma često svirao pre pandemije na mnogim festivalima, a veći solo koncert su imali u Domu omladine februara 2020.

Za ljubitelje žanra pank muzike, od srijede do subote, 14. avgusta biće realizovan „Punk fest“ u zemunskom klubu Fest, gde će nastupiti 16 bendova u četiri dana, od kojih su poznatiji NBG, Vox Populi, Madresi, BG Bagra, Davitelji.

Samo dan kasnije, BitefArtCafe će 12.08. ugostiti Dejana Cukića i Spori ritam bend, pop rok ikone šarmantnog duha Beograda.

Prije pandemije su izdali album “Ulice bez brojeva” (2019), čije je tekstove dobrim delom potpisao Nikola Čuturilo Čutura.

,,Ja bih da pevam”, ,,Letnje kiše”, ,,Mokre ulice”, ,,Julija”, ,,Nebo jedino zna”, ,,Stranac u Beogradu”, ,,Dolazi tiho” i ove avgustovske noći će pjevati slavni muzičar, novinar, voditelj, pisac, prevodilac Cukić.

Iste noći, 12. avgusta, ali ne u Beogradu, već Kragujevcu, u prostoru "Zastavina bašta", pevaće pop zvezda Aleksandra Radović, što će biti njen prvi veći koncert u Srbiji, nakon izlaska albuma "Predvorje života" (februar 2020).

Sa aktuelnog albuma izdvojile su se pjesme "Ne Hvala", "Živim bol" i "Anuliran", pravi radijski hitovi, koji imaju milionske preglede na striming platformama i video servisima.

Nišville jaž festival u Nišu će predstaviti u četiri dana zanimljiv muzički program, od 12. do 15. avgusta, koji će ugostiti mnoge strane muzičare kao što je sastav “Stone Raiders” u saradnji sa više džezera - Deril Džons, Vil Kalhun.

Muzičar Stenli Džordan će svirati kompletan koncert posvećen Džimiju Hendriksu, a od poznatijih stranih imena na spisku festivala su i Entoni B, slavni “Gipsy Kings”, novog lidera - Baliarda.

Nastupiće i makedonska grupa “Leb i sol”, a od domaćih snaga, koncerte će imati balkanska zvezda Goran Bregović, Natalee, The Belgrade Dixieland orćestra, džez i rok dama Tanja Jovićević,, kao i alternativna scena - Sana Garić, Prljave sestre, KKN, Sevdah Baby, Zašto Kafka?, Popečitelji, Šinobusi, Highlanders.

Nastavlja se i muzički ciklus “Koncerti na Zidiću” na Platou Milana Mladenovića, ispred Doma omladine Beograda, a u petak će svirati alternativna rok atrakcija “Dram”.

Za singl ”Daj mi sve” grupa je u septembru 2020. osvojila prestižnu nagradu ”Milan Mladenović”, od strane istoimene Zadužbine, kao djelo izuzetne umjetničke vrijednosti.

Imaju za sobom debi album ”Nećemo promeniti svet” (2019) i poznate singlove - ”Nije sve kao što izgleda”, ”Sami”, ”Letnja”, ”Daj mi sve”.

Istog dana, u Ustanovi Gvarnerius violiniste Jovana Kolundžije, gostovaće po treći put u Beogradu Tango jaž kvartet iz Argentine.

Nakon četiri godine, publika će pratiti kombinaciju džeza i tanga u nastupu vrhunskih umetnika koji imaju 27. međunarodnu turneju.

Sastav čine sledeći muzičari: Martín Rao de Vita (električni bas), Horacio Akosta (klavir), Mauricio Pasculi (bubnjevi) i Gustavo Firmenić (klarinet, tenor saksofon).

Za kraj nedeljnih dešavanja, festival BELEF će nastaviti koncertni program predstojećeg vikenda pod nazivom “Beogradske letnje noći”.

Rok i pop muzičarka Ivana Peters će u subotu, 14.08. imati solo koncert na Savskom trgu, ali ne kao liderka benda “Negative” ili deo “TAP 011”, već sasvim samostalno.

Nedavno je Ivana sa svojim rok bendom Negative imala koncert u klubu BitefArtCafe, kao i u septembru 2020. na istom mjestu, a poseban uspijeh je imala u Kombank Dvorani u februaru.

Nardnog dana uveče, 15. avgusta, nastupiće električni gudački kvartet “Dinamika Music” i poznata džez dama Nada Pavlović, koje je krajem jula imala samostalan koncert u Botaničkoj bašti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana