Banski dvor objavio zbirku "Pjesme ponosa i časti" Mladena Jankovića

Milanka Mitrić
Banski dvor objavio zbirku "Pjesme ponosa i časti" Mladena Jankovića

BANjALUKA – Povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, u izdanju Banskog dvora Kulturnog centra objavljena je zbirka aranžmana rodoljubivih pjesama za gudački kvartet i glas "Pjesme ponosa i časti", autora Mladena Jankovića, višeg asistenta Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci.

Kako navode iz ove ustanove, zbirka sadrži sedam pjesama koje imaju veliki istorijski značaj za srpski narod - "Vostani Serbie", "Kreće se lađa francuska", "Ovo je Srbija", "Onamo 'namo", "Tamo daleko", "Što se bore misli moje" i "Oj, Srbijo, mila mati". Svaka pjesma podsjeća na neki od najznačajnijih momenata u srpskoj istoriji od 18. vijeka do danas.

- Do sada, navedene pjesme nisu obrađivane za gudački kvartet, a budući da je to jedan od najstandardnijih kamernih sastava, našao sam za shodno da napravim zbirku aranžmana za taj sastav i glas (sopran i bariton). Ono što je bitno jeste da aranžmani nisu tehnički prezahtjevni, što pruža mogućnost njihovog frekventnijeg izvođenja. Zadovoljsto mi je što će ova zbirka aranžmana biti zvanično objavljena povodom obilježavanja Dana srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Ovim putem bih se zahvalio Banskom dvoru i profesoru Mladenu Matoviću na podršci i pomoći pri realizaciji ideje - rekao je autor zbirke Mladen Janković.

Direktor Banskog dvora Kulturnog centra i vanredni profesor Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, Mladen Matović, u recenziji izdanja naglasio je da je ovo raritetna zbirka, sa kojom je stvoren fundus aranžmana kompozicija rodoljubive tematike, koja će itekako imati značaj i u budućosti, i koja će pomoći intenziviranju izvođenja izdvojenih numera.  

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana