Anđeoski glas Divne Ljubojević opčinio publiku u hramu kulture

Danko Kuzmanović
Anđeoski glas Divne Ljubojević opčinio publiku u hramu kulture

Banjaluka - Kristalno jasan, ali i topao i nježan, “anđeoski” glas Divne Ljubojević, kako ga mnogi nazivaju, spustio se u koncertnu dvoranu Banskog dvora Kulturnog centra, te potpuno opčinio publiku u banjalučkom hramu kulture.

Srpska interpretatorka duhovne muzike Divna Ljubojević nastupila je sa horom “Melodi”, koji je 1991. godine osnovala u Beogradu.

Od tada je sa svojim ansamblom održala brojne solističke koncerte i nastupala na renomiranim festivalima širom planete, objavivši 22 muzička izdanja u Srbiji i inostranstvu. Divna danas u svijetu uživa status jednog od najvećih misionara srpske, vizantijske i pravoslavne kulturne baštine.

Divna Ljubojević povezala je muzičko nasljeđe Srbije, od srednjeg vijeka do savremenog doba, s muzičkim baštinom Vizantije, Grčke, Bugarske i Rusije.

Ljubojevićeva je pjevala neke od najstarijih srpskih muzičkih zapisa.

- Repertoar je bio naš standardni repertoar koji retko menjamo ovih godina. Dakle, od najranijih zapisa srpske muzike 14. i 15. veka, do četvoroglasa 21. veka - kazala je Ljubojevićeva.

Ona je progovorila i o recepciji srpske tradicije i duhovne muzike kod mlađih naraštaja.

- Niko nije zainteresovan za očuvanje muzike i tradicije bez povoda, kao ni bez materijala koji treba neko da im pruži. Koliko se pruža, toliko će se neko mlad i zainteresovati. Mislim da nije tako tragično stanje kako se priča. Postoje gejziri kulture i vere koji okupljaju oko sebe mlade ljude i na dobrom su putu u tom trudu da mladima pokažu nešto i da im bace udicu dobrih stvari da bi se mladi za to zakačili - rekla je ona.

Pohvalila je i banjalučku publiku, koju smatra veoma muzikalnom.

- Ja se veoma radujem što sam ponovo u Banjaluci posle 14 godina. Tada sam isto imala koncert u Banskom dvoru. Publika je ovde uvek dobra. Banjaluka ima veoma muzikalne ljude, muzička tradicija je vrlo razvijena i mislim da se mnogo trude da je sačuvaju - istakla je Ljubojevićeva.

Međunarodna publika više od dvije decenije prati njene nastupe, dok svjetski kritičari i mediji glas Divne Ljubojević nazivaju anđeoskim. Impozantna biografija Divnu Ljubojević svrstava u red vodećih izvođača i pobornika muzičke baštine zemalja vizantijskog kulturnog kruga.

Divna Ljubojević je nosilac mnogobrojnih domaćih i inostranih priznanja, a 2016. godine njen album “Antologija najlepše duhovne muzike pravoslavnog istoka” bio je najprodavaniji u Srbiji. Za to je dobila posebno priznanje PGP-a.

Budući planovi

Ljubojevićeva je najavila neke koncerte koje će održati u ovoj godini.

- Planiramo još mnogo koncerata ove godine. Imamo jedan zakazan i u Rusiji, takođe još je rano naravno, ali imaćemo i veliki božićni koncert u Kolarcu u Beogradu 21. decembra. Takođe ove godine, do Sajma knjiga u oktobru, treba da izađu i dva diska na kojima ćete moći čuti neke zanimljive saradnje, ali ne bih mnogo da otkrivam o tome - navela je ona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana