Veče ispunjeno duhovnom pravoslavnom poezijom i muzikom

GS
Veče ispunjeno duhovnom pravoslavnom poezijom i muzikom

DERVENTA- “Veče pravoslavne duhovne pjesme i poezije“ održano je u Centru za kulturu, a u programu su nastupili članovi Pravoslavnog muzičkog sastava „Bedem“ iz Sombora, hor Stručne i tehničke škole Derventa, članovi „Vihora“ i pjesnici iz okruženja.

Veče je održano u organizaciji Srpskog  književnog kluba „Vihor“ u saradnji sa Gradskim odborom „Veterani Republike Srpske“ i Udruženjem „Evropska akademija srpskih nauka i umjetnosti“ iz Slovenije, uz pokroviteljstvo  gradonačlenika Milorada Simića.

Predsjednik „Vihora“ Nenad Simić rekao  je da večerašnji događaj se organizuje u slobodi, sa kojim organizatori učvršćuju prisustvo na kulturnoj i javnoj sceni.

-Ovim jačamo naše sveukupno prisustvo uz pravoslavnu crkvu, ali i konkretnije stvaramo čvršće veze sa našom maticom Srbijom. To su veze na radost onih koji vole da izgrađuju, sabiru, čuvaju i prenose na buduće naraštaje sa ciljem da svjedoče o našem postojanju u ovom vremenu- rekao je Simić uz zahvalnost Gradskoj upravi na podršci i pokroviteljstvu, učesnicima u programu i publici.

Goran Marinić iz pravoslavnog muzičkog sastava „Bedem“ iz Sombora ističe neizmjenu radost što gostuju u Derventi, gdje su održali prvi koncert u Republici Srpskoj.

-Obzirom da sam skoro četiri godine života proveo u Banjaluci, iz ličnog iskustva znam da je Srpska najlepše mesto na svetu za život svakog Srbina. Zato smo sa posebnom pažnjom prisutnima predstavili naš autorski rad, i pesmom proslaviti Gospoda, Presvetu Bogomajku i svete ugodnike Božije- rekao je Marinić.

On dodaje da muzički sastav „Bedem“ čini autentičnim to što su  aranžmani rađeni isključivo za tri akustične gitare. Pravoslavni muzički sastav BEDEM, osnovali su 2019. godine u Somboru, bračni par Goran i Tanja Marinić. U naredne dvije godine izvodili su muziku drugih autora ali u svom autentičnom-akustičnom aranžmanu, a od 2021. godine počinju sa radom na autorskoj muzici.  U ovom trenu u svom repertoaru imaju više od  30 autorskih pjesama i 20-ak pjesama koje su uradili na tekstove Svetog vladike Nikolaja i savremenih hrišćanskih pjesnika.

Od samog početka stalni član ovog muzičkog sastava  je  i Igor Marinić, a od ove godine (kao treća gitara) njihov stalni član  je i Miroslav Marinić.

Pravoslavni muzički sastav BEDEM je jedini muzički sastav sa područja Vojvodine, koji radi autorsku muziku baziranu isključivo na pravoslavnoj vjeri i tradiciji, ali je jedinstven i po tome što ga čine članovi jedne porodice. Do sada su održali četiri  solistička cjelovečernja koncerta, i učestvovali na više od 20 nastupa sa drugim izvođačima duhovne i etno muzike, među kojima su "Grupa Nektarija", "Srpski pravoslavni pojci" i mnogobrojni crkveni horovi i pojačke grupe.  Njihova muzika pronela se hramovima Vojvodine, Valjevsko-Kolubarskog kraja, te u Baranji, a evo sada i prvi put u Republici Srpskoj- što ih kako navode čini posebno radosnim i ushićenim.

-Akcenat je stavljen upravo na lepe i ugodne melodije kroz jedan savremeniji muzički izraz, ali koji ne odstupa od onoga što naša Sveta Pravoslavna Crkva blagosilja i prepoznaje kao svoje. Hvala našim vrednim domaćinima “Vihoru“ na pozivu i gostoprimstvu, kao i svim drugima koji su dali svoj doprinos i trud kako bi se održalo naše sabranje - dodao je Marinić.

U programu su nastupili i pjesnici Milorad Đurđević i Biljana Kajganić Dobrilović i Goran Marinić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana