Uskoro stiže 12. broj magazina “Parabelum”: Manje strana uz pojačan kvalitet

Branislav Predojević
Foto: G.S.

BANjALUKA - Udruženje ljubitelja stripa Republike Srpske “Deveta dimenzija” objavilo je novi, 12. po redu strip magazin “Parabelum” na 128 strana.

Magazin krasi naslovna stranica Milorada Vicanovića Maze i njegovog Nezvanog junaka, maskota salona stripa u Laktašima, a Predrag Ikonić, strip umjetnik i urednik ovog izdanja kaže da novi broj prate određene promjene, ali ne na račun kvaliteta.

- Bitna promjena od ovoga broja, koju čitaoci obično ne prihvataju sa oduševljenjem, jeste smanjen broj stranica. Naš magazin umjesto dosadašnjih 300 stranica ima  128 crno-bijelih strana sa koricama u boji. Redakcija se odlučila na ovaj potez sa namjerom da objavljuje dva broja godišnje istog obima. Plan je da broj 13. izađe u oktobru ove godine. Smanjenje broja strana uticalo je da neki stripovi pristigli za objavljivanje u ovom broju čekaju svoj red, a neke tekstualne rubrike su same nestale. Plan je da od sljedećeg broja bude više stripova u odnosu na tekstualne priloge - rekao je Ikonić. 

Takođe, Ikonić ističe da nastavljaju s praksom predstavljanja domaćih autora, kako kroz njihove stripove tako i kroz razgovore s njima, posebno kada su u pitanju široj javnosti manje poznati umjetnici.

- U ovom broju kroz obiman intervju i nekoliko stripova iz različitog perioda života i različitog žanra predstavljen je rad ilustratora i strip Zdravka Mićanovića koji je bio gost na 6. Međunarodnom salonu stripa “Deveta dimenzija” u Banjaluci. 
Zdravko je naš zemljak, porijeklom iz Lopara, ali posljednjih tridesetak godina živi i radi u Beogradu. Stripom se bavi čitavog života i to kvalitetnim stripom, ali široj javnosti nije toliko poznat. Mi nastojimo da tu grešku ispravimo, a Zdravko je dobio novu energiju za dalji nastavak rada. Takođe, intervjuom i jednim kraćim stripom predstavljen je jedan od naših trenutno najboljih strip crtača Stevan Subić iz Zrenjanina. Italijanski, francusko-belgijski i američki izdavači nadmeću se ko će prije da angažuje Stevana da crta za njihovo tržište - rekao je Ikonić.

Mladi Miodrag Bunijevac gost je rubrike “Strip crtači Republike Srpske” u kojoj čitaoce upoznaje sa svojim dosadašnjim radom, a predstavio se upravo završenim stripom o jednom od heroja sa Košara, Tiboru Černi. Predrag Milić, direktor Bratunačkog strip festivala kroz intervju bogat podacima priča o počecima i planovima za budućnost ovog festivala. 

Od tekstualnih rubrika u novom broju predstavljeni su još eseji: “Južnjačka uteha” Marka Stojanovića, “Kad kadar korakne” Ivana Veljkovića, 
“Stripofil(m)” Nikole Tanasića i drugi ogledi na temu istorije i teorije stripa.

- Pravo otkrovenje na strip sceni Srpske je i mladi i nadahnuti scenarista Nikola Vidačković, koji je svoj prvi strip objavio u prošlom broju našeg magazina, a u ovom ih ima čak tri i to sa crtačima Draganom Pavasovićem, Željkom Ivančićem i Slobodanom Aksićem - rekao je Ikonić.

Naravno, novi broj osim pomenutih autora sadrži brojne druge stripove, poput radova Tiberia Beka, Aleksandra Petrića, Nebojše Stanića,  Milana Mladića, Jovana Bratića, Vlastimira Mandića i drugih crtača.

MAZA

Inspirisan radom na naslovnici Maza je nacrtao i novu kolor epizodu Nezvanog junaka koji je odavno zaslužio samostalni strip album. 

Jedan od doajena strip scene u Srpskoj je i gost rubrike “Moj prvi objavljeni strip”, a objavljen je i njegov strip “Svršen pos'o”,  čiji je Maza kompletan autor.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana