Tandem nespojivih drugara u avanturi

Branislav Predojević
Tandem nespojivih drugara u avanturi

NOVI SAD - Izdavačka kuća “Čarobna knjiga” objaviće svih pet avantura kultnog strip junaka Umpah-Paha u integralnom izdanju, uz obilje dodatnog materijala, skica, kao i osam stranica ranije neobjavljene prve priče o ovom hrabrom Indijancu.

Strip se danas smatra klasikom evropskog humorističkog stripa, a Umpah-Paha često nazivaju Asteriksovim starijim bratom pošto je to bio prvi lik kojeg su smislili legendarni francuski umjetnici Gosini i Uderzo, čime je započela jedna od najplodonosnijih saradnji u istoriji svjetskog stripa.

Strip se prvi put pojavio 2. aprila 1958. godine u belgijskom strip-nedjeljniku “Tintin”. Nakon samo pet objavljenih epizoda Uderzo i Gosini su odlučili da prekinu sa radom na ovom stripu kako bi se fokusirali na rad na tada mnogo popularnijem Asteriksu.

- Francuski brod “Drski” na obale divlje Amerike dovodi osvajače. Vitez od Kisele Štrudle javlja se da izvidi neistražene zemlje naseljene urođenicima.  A tamo će ga dočekati Umpah-Pah, najhrabriji ratnik Šavašavaha, i to će biti početak jednog divnog i nesvakidašnjeg prijateljstva - piše u najavi izdavača.

Pomenuti Indijanac Umpah-Pah je glavni junak uz Viteza od Kisele Štrudle (indijansko ime Dupli Skalp), a potiče iz izmišljenog plemena Šavašavasi. Radnja stripa je smještena u 18. vijek, u vrijeme francuske kolonizacije Sjeverne Amerike i ne oslanja se na stvarne istorijske činjenice. Omiljena uzrečica hrabrog i vještog Umpah-Paha je: “Jak, jak, jak!”, a omiljeno jelo mu je pemikan (jelo od sušenog ili mljevenog mesa pomiješano sa mozgom i mašću jelena ili medvjeda), dok je vitez primjerak plemića avanturiste teoretski sklonog hvalisanju, dok je u praksi prilično nespretan, slab i strašljiv, ali zato ima ogromno srce koje često nadilazi razum.

Gledano iz kreativnog ugla, u pitanju je klasični frankofonski strip svog vremena u kojem Gosini uz Uderzovu crtačku asistenciju koristi specifični geg humor na račun civilizacijskih razlika. Rezultat je zabavan i duhovit strip, baziran na kombinaciji parodije i iskrene posvete, koju će Gosini u “Taličnom Tomu” ili “Asteriksu” dovesti do savršenstva.

Knjiga će imati 184 kolorisane strane u tvrdom povezu, dok je za prevod korišćen rad Branislava Glumca  i Đorđa Dimitrijevića.

Domaća izdanja

Strip “Umaph-Pah” se na srpskom jeziku prvi put pojavio u izdanju “Marketprinta” iz Novog Sada početkom sedamdesetih godina prošlog vijeka.

Nakon nekoliko izdanja u serijama “Stripoteka Panorama” i u crno-bijelim izdanjima “Stripoteka”, izdavač je u ediciji “Klasici stripa” štampao zasebne sveske u koloru: “Dupli Skalp”, “Na ratničkoj stazi”,  “Gusari”, “Tajna misija” i “Opsada”, ali je novo izdanje u punoj mjeri vizuelno i grafički dostojno njegovog statusa klasika.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana