"Sirano de Beržerak" premijerno u Dječijem pozorištu RS

Aleksandra Glišić
"Sirano de Beržerak" premijerno u Dječijem pozorištu RS

BANjALUKA – Predstava "Sirano de Beržerak" koju je po tekstu Igora Bojovića režirao Jug Radivojević biće premijerno izvedena sutra u 19 časova u Dječijem pozorištu Republike Srpske. 

Naslovnu ulogu, Sirana de Beržeraka,  igra Aleksandar Blanić,  a Princezu Roksanu igra Ana Anđelić. Grofa de Plisa tumači Đorđe Janković, Madmoazelu Šizelu Aleksandra Spasojević a Lepog Kristijana Dragan Vučić. Kadete igraju Saša Terzić i Dragan Banjac.

Pomoćnik reditelja, koji je ujedno zadužen i za scenski pokret je Igor Damnjanović, muziku potpisuje Božidar Obradinović, obojica iz Beograda. Scenografiju i kostim radile su Berina Šuščević i Jelena Savić iz Dječijeg pozorišta Republike Srpske.

Jugu Radivojeviću ovo  je četvrti projekat realizovan u  Dječijem pozorištu RS, jer je ranije režirao predstave "Petar Pan", "Orlovi rano lete" i "Tom Sojer".

V.d. direktora Dječijeg pozorišta Republike Srpske Ljiljana Labović Marinković podsjetila je da je Jug Radivojević dobro poznat banjalučkoj publici i kroz predstave koje je režirao u Narodnom pozorištu RS.

- Igrati za djecu je jednako važno i ozbiljno kao i igrati u velikim dramskim projektima za odrasle. Prečesto zbog neznanja ili neiskustva potcjenjujemo ono što igramo za djecu, a zapravo je ta igra mnogo uzvišenija. Ponekad odrasli iz pristojnosti aplaudiraju, ali kod najmlađe publike takvih trenutaka nema. Djeca su najiskrenija publika – rekla je Ljiljana Labović Marinković.

Reditelj Jug Radivojević istakao je značaj predstava koje se rade za mališane i ukazao na njihov obrazovni značaj u vremenu kada televizije imaju siromašan program za najmlađu publiku.

Glumac Aleksandar Blanić naglasio je da mu je naslovna uloga u novoj predstavi veoma značajna.

- Svaki glumac bi trebao da u svojoj karijeri ima značajne uloge koje se posebno ističu. Sa pravom mogu da kažem da je to za mene uloga Sirana de Beržeraka – kaže Blanić.

 

A. G.

 

 

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana