Roman "U jarku" Slađane Nine Perković na italijanskom: Naša svakodnevica apsurda i groteske

I. B.
Roman "U jarku" Slađane Nine Perković na italijanskom: Naša svakodnevica apsurda i groteske

BANjALUKA - Roman "U jarku", Slađane Nine Perković, preveden je na italijanski i francuski jezik, a "Voland" je zvanično objavio prevod na italijanski jezik.

Kako su saopštili iz "Imprimatura" knjiga je objavljena na italijanskom jeziku zahvaljujući prevoditeljki Marijani Puljić.

- Osim što je roman onomad pobrao simpatije žirija za Evropsku nagradu za književnost, to je ujedno i jedno od naših izdanja koje na svim sajmovima preporučujemo bez imalo ustezanja oko toga da li će roman rezonovati sa svojim čitaocem. Ovo je zaista priča toliko naša da bi u svakom drugom kontekstu bila proglašena potpuno apsurdnom i nadrealnom - a mi je, evo, decenijama živimo - naveli su iz "Imprimatura".

Naime, kada junakinji ovog romana, kojoj je istovremeno pripala i uloga naratora, u sobu utrči majka i prekine je u gledanju njene omiljene kriminalističke serije, pred čitaocima počinje da se otkriva gotovo suludi i haotični svijet priče, sačinjen od događaja poput sahrane strine Stane, koja se udavila komadićem piletine te time poljuljala planove oko prodaje porodične kuće i zemljišta, svijet ispunjen neobičnim posjetama policijskim stanicama i ambulantama, junacima koji neuspješno pokušavaju da izvrše samoubistvo, onima koji sebi godinama unaprijed podižu spomenike ili doživljavaju lični preporod nakon odluke da se upuste u svijet šverca. 

- Slađana Nina Perković sa svakom novom stranom sve slikovitije gradi romaneskni svijet koji jeste sazdan na prikazivanju svakodnevice, samo što je ta svakodnevica, izrazito britkim jezikom i uz nezanemarljivu dozu crnog humora, izmještena gotovo do samih granica apsurda i groteske. Jedna sahrana i prodaja porodične kuće i zemlje, ti događaji koje gotovo automatski percipiramo kao tragične ili potresne, u ovom romanu preobraženi su u ono smjehovno koje nam služi ne da bismo tragičnost i stvarnost ignorisali, već da bismo lakše pojmili cjelovitu sliku svijeta čiji smo i sami dio - objasnili su iz "Imprimatura".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana