Novi Sad: Pred posjetiocima izložbe “Volnijev herbarijum”

Srna
Novi Sad: Pred posjetiocima izložbe “Volnijev herbarijum”

NOVI SAD - U Muzeju Vojvodine u Novom Sadu otvorena je izložba pod nazivom “Karlovačka gimnazija kao čuvar kulturne baštine”, posvećena jedinstvenom jubileju, 230 godina od osnivanja najstarije srpske gimnazije, koja se nalazi u Sremskim Karlovcima.

Autorke te izložbe, muzejska savjetnica Lidija Mustedanagić i viši kustos-istoričar Čarna Milinković, postavkom su predstavile dio kulturnog blaga koje posjeduje prva srpska pravoslavna gimnazija.

Izložen i jedan broj listova iz čuvenog “Volnijevog herbarujuma” nazvanog po Andreju Volnom, jednom od prvih direktora ove škole.

Velika vrijednost “Herbarijuma” ogleda se u tome što među sačuvanim biljkama mnogih više danas nema prostorima Srbije, pa samo zahvaljujući njemu, danas se zna kako su izgledale.

Osim

“Volnijevog herbarijuma”, prvi put su izloženi i odabrani primjerci rijetkih knjiga iz Spomen-biblioteke, koja je nastala 1791. godine, kad i Gimnazija.

Među eksponatima su i izloženi i predmeti iz te škole koji se čuvaju u Muzeju Vojvodine.

Prvih pet direktora Karlovačke gimnazije imenovao je čuveni mitropolit Stratimirović, koji je uz trgovca Dimitrija Anastasijevića Sabova zalužan za njeno nastajanje.

Neprocjenjivo kulturno blago Karlovačke gimnazije moći će da se pogleda u Muzeju Vojvodine do 25. avgusta.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana