Postavka Mladena Miljanovića predstavljena u Banjaluci: Ispitivanje perspektive prošlosti i sadašnjosti

Milanka Mitrić
Postavka Mladena Miljanovića predstavljena u Banjaluci: Ispitivanje perspektive prošlosti i sadašnjosti

BANjALUKA - Ispitivanje prostora, perspektive, formi i stvorenih konstrukata između predmeta, ljudi i istorije unutar jednog društva, predstavljeno na svojstven način, dio je jedne nove postavke koja je predstavljena publici u Banjaluci, na prostoru tvrđave Kastel.

Ni kiša koja je padala nije spriječila brojne poklonike lika i djela umjetnika Mladena Miljanovića da zajedno s njim budu dio otvaranja drugačije i jedinstvene postavke, započete performansom samog umjetnika i pločom sa natpisom "Spomenik žrtvama spomenika".

Njegova izložba "Aperta fenestra" otvorena je u Kamenoj kući na tvrđavi Kastel. Izložba obuhvata tri rada, i kroz radove se tumači jedna moguća i drugačija perspektiva. Dio postavke čini "Aperta fenestra", sačinjen od granita i kamenog praha, koji je moguće vidjeti sa spoljne strane Kamene kuće. Skica za spomenik je video od 21 minuta, koji je moguće pogledati unutra, kao i video i snimak, odnosno performans koji je spomenik žrtvama spomenika, u trajanju od 6,45 minuta.

- Glavni rad "Aperta fenestra" se posmatra iz spoljne strane zgrade ka unutra, što je u potpunosti suprotno onome kako smo mi navikli da gledamo umjetnost na slikama i na zidovima kao prozorima u svijet o kojima je Mazačo pisao na početku renesanse. Ova izložba isto tako postavlja pitanje spomenika i odnosa spomenika kao nečega što je posvećeno žrtvama i tada zapravo veliki broj spomenika stvara žrtve u stvarnosti u kojoj žive. Jedna renesansna izložba sa jedne, a sa druge strane izložba koja postavlja pitanja u stvarnosti danas - rekao je Miljanović.

Ovom postavkom Miljanović je predstavio istraživanje prostora društvenih, socijalnih i kulturnih perspektiva u sadašnjosti, predstavljenih u formi pejzaža, skulpture-instalacije ili plastičke topologije kao jednog segmenta. Prozor je otvoren, ali svijet nepreglednih predjela prošlosti je posmatran izvana ka unutra.

- Iskreno me raduje činjenica što je nakon dužeg vremena Banski dvor ponovo u prilici da organizuje u svojoj produkciji izložbu umjetnika kao što je Mladen Miljanović. Izložba je dugo pripremana, godinu dana, kao sve velike i ozbiljne izložbe. Siguran sam da će i ova izložba, kao i sve prethodne Miljanovićeve izložbe, imati snažan odjek - kazao je direktor Banskog dvora Kulturnog centra Mladen Matović.

"Aperta fenestra" prikazuje obrnuti ili inverzni proces u kojem su artefakti zauzeli mjesto posmatrača, a pozicija posmatrača je na mjestu predmeta reprezentacije.

Tokom trajanja izložbe biće organizovano javno vođenje i razgovor o izložbi u saradnji sa Akademijom umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i profesorom teorije savremene umjetnosti Urošem Čvorom sa Univerziteta UNSW iz Sidneja.

Izložba će biti otvorena do 2. oktobra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana