Mrkonjić Grad: Na Međunarodnom konkursu ljubavne poezije učestvovalo 250 pjesnika

Srna
Mrkonjić Grad: Na Međunarodnom konkursu ljubavne poezije učestvovalo 250 pjesnika

MRKONjIĆ GRAD - Klub umjetničkih duša iz Mrkonjić Grada večeras je, u susret Danu zaljubljenih, organizovao književno veče na kojem su promovisani nagrađeni radovi 23. Međunarodnog konkursa ljubavne poezije "Pjesma nad pjesmama", na kojem je učestvovalo 250 pjesnika svih starosnih dobi.

Konkursu "Sa ljubavi tvojom", prema motivima pjesme "Ljubav" persijskog pjesnika Omara Hajama, podijeljen je u tri starosne grupe - "afirmisani pjesnici", "mlade nade" i "svici ljubavne poezije".

Predsjednik Kluba umjetničkih duša Slobodan Ćoćkalo izjavio je novinarima da je glavna nagrada na ovom konkursu ove godine pripala pjesniku Borisu Laziću, doktoru slavističkih nauka koji živi u Parizu.

"Boris je jedan od najperspektivnijih i najboljih pjesnika, slavista, prevodilac i vrstan poznavalac materije. Piše poeziju, prozu, eseje i kritiku, prevodi. Pjesma je iz njegovog najnovijeg ljubavnog romana žTamo dalekož koji još nije objavljen, tako da smo se odlučili da upravo njemu ove godine dodijelimo nagradu", rekao je Ćoćkalo.

Pjesnik iz Banjaluke Mile Lisica rekao je da je ove godine na konkurs poslao tri pjesme - i sve su nagrađene.

"Meni nagrade služe kao motiv da i dalje pišem ljubavnu poeziju, da učestvujem na konkursima i zajedničkim druženjima sa ostalim pjesnicima i ljubiteljima pisane riječi, posebno u malim mjestima kao što je Mrkonjić Grad. Objavio sam pet knjiga Haiku poezije, a u pripremi je trenutno i šesta knjiga", rekao je Lisica.

Pjesnik iz Šipova Milan Trivunčić naglasio je da je on primjer da ljubav s godinama ne blijedi, jer on ljubavnu poeziju piše i na početku sedme decenije života.

"Ljubav je vječna tema koja nas održava u životu", dodao je Trivunčić.

Svoje stihove na književnoj večeri recitovali su učenici petog razreda Osnovne škole "Ivan Goran Kovačić" i njihova učiteljica Verica Tegeltija, koji su nagrađeni u kategoriji "svici mladog pjesništva" i njihovi radovi su izašli u "Zborniku sa ljubavi tvojom 23".

U kategoriji "afirmisani pjesnici" prvu nagradu za "Ljubavnu pjesmu" dobila je Nevena Milosavljević iz Zvečana, drugonagrađena je Bojana Kulidžan Gromović iz Novog Sada, dok je treća nagrada pripala Nađi Brankov iz Vršca.

U kategoriji "mlade nade ljubavnog pjesništva" prvu nagradu je osvojila Milica Mirjanić iz Laktaša, drugonagrađena je Milica Jeftić iz Rume, a treću nagradu dobio je Petar Orlović iz Kragujevca.

U kategoriji "svici ljubavnog pjesništva" prvonagrađena je Jovana Glidžić iz Niša, drugo mjesto dijele dva pjesnika - Jaglika Dacić iz Podgorice i Viktor Ranković iz Lajkovca, dok je treća nagrada pripala Jeleni Živojinović iz Belog Potoka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana