Medalja SANU piscu Ljubomiru Simoviću

Srna
Foto: Nova.rs

BEOGRAD- Nagrada Srpske akademije nauka i umetnosti /SANU/ "Medalja SANU" za ovu godinu u oblasti umjetnosti biće uručena piscu Ljubomiru Simoviću, saopšteno je danas iz SANU.

U obrazloženju odluke ističe se da je akademik Simović antologijski pjesnik srpskog jezika i dobitnik najvećih nacionalnih priznanja za književni rad, kao i antologijski dramski pisac čije su drame sa velikim uspjehom prikazivane i nagrađivane u pozorištima u Srbiji i u drugim zemljama.

Navodi se da je Simović istaknuti pisac književnih eseja i dokumentarne proze, kao i istaknuti tumač likovne umjetnosti i autor velikog broja eseja o slikarstvu i vajarstvu.

Komisija za dodjelu nagrade navela je u obrazloženju da Simović u svojim intervjuima i ostalim javnim pojavljivanjima iznosi jasne ocjene društvene stvarnosti i intelektualac je od ugleda i uticaja u Srbiji, te jedan od najaktivnijih članova SANU još od 1988. godine.

U obrazloženju je istaknuto i to da ovogodišnji laureat, i kao pjesnik i kao dramski pisac, uspostavlja stvaralačku vezu sa Jovanom Sterijom Popovićem, osnivačem Srpske akademije u djelovanju Društva srpske slovesnosti.

Svečana dodjela nagrade "Medalja SANU" biće upriličena na skupu povodom obilježavanja Dana Akademije 18. novembra.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana