"Ko to tamo slika?" u Banskom dvoru: Svakodnevica pretočena u ekspresivnu umjetnost

Branislav Predojević
Foto: G.S.

BANjALUKA - Izložba "Ko to tamo slika?", autora Dušana Kovačevića biće sutra otvorena u Malom izložbenom salonu Banskog dvora od 19 časova.

Talentovani umjetnik rođen je 2000. godine u Banjaluci, gdje je upisao studije slikarstva na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, najprije u klasi profesorice Leonile Marić, ali od treće godine prelazi u klasu profesorice Borjane Mrđa. 

Trenutno pohađa master studije na Akademiji umjetnosti u Banjaluci. Tokom studiranja dobio je više priznanja od strane Akademije umjetnosti, na prvoj godini nagradu za najbolju studiju crtež, na drugoj godini nagradu za najbolju studiju slike i na završnoj godini nagradu za slikarstvo. 
Dobitnik je Plakete Banskog dvora za slikarstvo, za 2023. godinu. 

Kustostkinja izložbe Isidora Banjac, kaže da Kovačević svoj slikarski svijet posvećuje običnim ljudima u čijim životima traži inspiraciju.

- Kovačević svoj slikarski svijet posvećuje običnim ljudima, onima kojima je okružen, koje često sreće, radnicima i zanatlijama, ljudima koje čine našu svakodnevicu, ali se često samo podrazumijevaju, bez naročite pažnje ili želje da se njihova egzistencija i značaj osvijeste. Svakodnevica i ljudi koji je čine glavna su Dušanova inspiracija. Njegov slikarski manir polazište ima u slikanju grafita, kolorit je intenzivan, potezi su brzi i vidljivi, što njegove monumentalne slike čini vrlo ekspresivnim - rekla je Banjac

Njegujući ekspresionistički izraz i birajući motive koji su mu važni Kovačević stvara odu običnom čovjeku, svakodnevici, svoj rad bira da posveti onima za koje nema uvijek prostora u javnom diskursu, velikim narativima u kojima mjesta ima samo za odabrane. 

Banjac ističe da on to radi na vrlo prijemčiv način, obogaćujući te scene intenzivnim, vibrirajućim koloritom, čineći atmosferu slika vrlo privlačnom pa čak i veselom.

- Paradoksalno spajajući vibrantni slikarski rukopis sa životom oni koji često ostaju na margini, Kovačević skreće pažnju na važna društvena pitanja položaja običnog čovjeka unutar turbulentnih društvenih kretanja u kojima je nerijetko teško izboriti se za vlastiti položaj - rekla je Banjac.

Tokom osnovnih studija Kovačević je izlagao na završnim izložbama Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci. Učestvovao je na likovnoj koloniji "Blidinje" 2022. i likovnoj koloniji "Lasta" 2023. godine. Takođe, bio je jedan od učesnika kustosko-umjetničkog projekta "Interakcija" 2023. godine, pri čemu je učestvovao na kolektivnim izložbama u Kamenoj kući tvrđave Kastel u Banjaluci i Salonu Muzeja grada Beograda.

IME

Naziv izložbe "Ko to tamo slika?" očigledna je aluzija na Kovačevićevog slavnog imenjaka i njegov proslavljeni dramski humor.

Kustos izložbe ističe da je doza duhovitosti uvijek dobrodošla kada je u pitanju umjetnost.

- Kovačeviću se učinilo vrlo zgodnim iskoristiti tu činjenicu da učini da izložba, upravo po uzoru na slavnog imenjaka, dobije uvijek dobrodošlu dozu duhovitosti - rekla je Banjac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana