Gajanin: Za kraj akademske godine veliki koncert Univerziteta

Srna
Foto: Srna

BANjALUKA - Godišnji koncert banjalučkog Univerziteta "Poklon Republici" na kojem će nastupiti Simfonijski orkestar Akademije umjetnosti ovog univerziteta i Simfonijski orkestar Srpskog narodnog pozorišta iz Novog Sada biće održan 17. juna u Banjaluci, rekao je Srni rektor banjalučkog Univerziteta Radoslav Gajanin.

Gajanin je istakao da će ovaj spektakularni koncert biti održan u Univerzitetskom gradu povodom kraja nastave u tekućoj akademskoj godini, a pod pokroviteljstvom predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

"Ulaz na ovaj koncert biće slobodan, te sa velikim zadovoljstvom očekujemo prisustvo velikog broja građana, koji će imati priliku i da se upoznaju o našem Univerzitetskom gradu i sadržajima koje mogu tu pronaći", naglasio je Gajanin.

On kaže da je koncert zakazan za 17. jun, a u slučaju loših vremenskih prilika novi termin je 24. jun.


BROJ UPISANIH STUDENATA KONSTANTAN

Gajanin je naveo da je prošle godine na banjalučki Univerzitet upisano oko 2.100 studenata, te da je najviše interesovanja bilo za Fakultet bezbjednosnih nauka, zatim studijske programe medicina i dentalna medicina na Medicinskom, kao i psihologija na Filozofskom fakultetu, te softversko inženjerstvo na Elektrotehničkom fakultetu, potom za Akademiju umjetnosti, Arhitektonsko-građevinsko-geodetski, ali i druge fakultete.

Gajanin je istakao da je za narednu školsku godinu planiran upis 2.600 studenata, te izrazio zadovoljstvo što je broj upisanih studenata konstantan posljednjih sedam godina, ocijenivši da je to rezultat povoljnih uslova studiranja.

"Duži niz godina na većini studijskih programa se već u prvom upisnom roku popune sva budžetska mjesta", rekao je Gajanin.

On je pojasnio da studiranje na budžetu ima mnoge prednosti, i to zahvaljujući mjerama koje je donijela Vlada Republike Srpske, s ciljem da se studenti motivišu da redovno polažu ispite i upisuju godinu, te da što više studenata ostane na ovim prostorima.

STUDENTIMA KOJI REDOVNO UPISUJU GODINU OMOGUĆENO BESPLATNO ŠKOLOVANjE

U tom kontekstu Gajanin je podsjetio da je studentima koji redovno upisuju godinu omogućeno besplatno školovanje, te istakao da to ne postoji ni na jednom javnom univerzitetu u regionu.

"Studenti koji nisu iz Banjaluke, a koji su vrijedni i redovno polažu ispite imaju i mogućnost besplatnog smještaja u studentskim domovima", rekao je Gajanin.

On je napomenuo da je studentima na Univerzitetu u Banjaluci omogućen i značajan broj časova praktične nastave, te da većina članica Univerziteta već ima ostvarenu saradnju sa privrednicima i kompanijama u kojima studenti mogu da stiču praksu.

ZAKONSKIM AKTIMA UČINITI DA STUDENTSKA PRAKSA BUDE OBAVEZNA

"Učinićemo sve da se donesu određene izmjene podzakonskih akata, te da studentska praksa bude obavezna, čime bi javni univerziteti u Republici Srpskoj bili prvi u regionu na kojima se neće moći završiti fakulteti bez obavezne prakse", rekao je Gajanin.

On je rekao da su studenti koji su u prethodnom periodu obavili praksu u pojedinim kompanijama pokazali da su kompetentni i da su bili od koristi u tim firmama, te im je bilo ponuđeno da ostanu da rade.

SARADNjA UNIVERZITETA I STUDENTSKIH ORGANIZACIJA NA VISOKOM NIVOU

Gajanin je ocijenio i da je saradnja Univerziteta i studentskih organizacija na visokom nivou, te istakao njen značaj u pogledu podizanja ugleda Univerziteta, kao i poboljšanju studentskog standarda u Srpskoj.

"Od studenata očekujemo ideje, sugestije i primjedbe, koje bi rezultirale unapređenjem nastavnog procesa i studentskog standarda", rekao je Gajanin.

Gajanin je istakao i značaj razmjene studenata i osoblja kao bitnog segmenta u pogledu razmjene znanja, ali i stvaranju novih iskustava i povezivanja sa kolegama.

"Broj nastavnika i studenata, ali i administrativnog osoblja zainteresovanih za međunarodne razmjene raste svake godine, a raste i broj dolaznih posjeta na naš univerzitet. Posebno raduje to što studenti i nastavno osoblje iz cijele Evrope sa uglednih univerziteta koji imaju tradiciju dugu po nekoliko vijekova dolaze na razmjene kod nas, odakle odlaze sa pozitivnim utiscima", rekao je Gajanin za Srnu.

On je napomenuo da Univerzitet u Banjaluci ima i odličnu naučnu produktivnost, te će nastaviti da je stimuliše, kako bi nastavnici i saradnici Univerziteta imali što bolje rezultate u ovoj oblasti.

"Na taj način želimo da pokažemo da podržavamo one najbolje, koji žele da rade i istražuju na našem Univerzitetu i ta istraživanja publikuju u međunarodno referentnim časopisima", rekao je Gajanin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana