Drago Vejnović za “Glas” u susret izložbi “Povratak”: Fotografija uvijek svjedok trenutka

Milanka Mitrić
Drago Vejnović za “Glas” u susret izložbi “Povratak”: Fotografija uvijek svjedok trenutka

Sam naziv izložbe “Povratak” je simboličan. Dozvoljavam da svaki posmatrač tumači na svoj način. Sigurno će svako na ovoj izložbi pronaći neka pitanja, a možda i odgovore koji ga tište.

Ovako je razgovor za “Glas Srpske” započeo fotograf i profesor fotografije na Akademiji umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, govoreći o izložbi “Povratak” koja će sutra biti otvorena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Izložba će biti otvorena u 19 časova.

- Izložba je nastala kao plod višegodišnjeg istraživanja prije svega forme, simbola koje priroda stvara. Zato su oslobođene boje - dodao je Vejnović

GLAS: Kako su fotografije uvezane i kako različiti formati odražavaju osnovnu ideju i teme same postavke?

VEJNOVIĆ: Ovo što obuhvata izložba su sve, za fotografiju, veliki formati i podređeni su odnosu posmatrača i samog motiva.

GLAS: Vaše fotografije ispituju odnos prirode i čovjeka u ovom dobu. Kako biste opisali taj odnos? Povratak prirodi je nešto što često pominjemo, a koliko je to u stvari prisutno i moguće?

VEJNOVIĆ: Čovjek kao “razumna” vrsta je zaboravio da je dio prirode. Umislili smo da je priroda u našoj funkciji, da možemo da je ukrotimo pa čak pogrešno mislimo da je možemo i uništiti. Možemo samo uništiti neke vrste, prije svega, našu. Priroda će se prilagoditi.

GLAS: Kako biste objasnili Konradovo “Srce tame” kao inspiraciju?

VEJNOVIĆ: Simbolika putovanja.

GLAS: Fotografije “hvataju” trenutke, u ovom slučaju trenutke prirode ili u prirodi. Možemo li reći da su tako, jednako kao što su čuvari raznih drugih životnih trenutaka, fotografije čuvari trenutaka netaknute prirode (koja stalno biva izmijenjena, nažalost, pod uticajima svakodnevnog uništavanja)?

VEJNOVIĆ: Fotografija je uvijek svjedok trenutka, prisutnosti pa čak i kad nema takvu namjeru.

GLAS: Da li digitalizacija uništava suštinu onoga što fotografija jeste ili je to ipak neki logičan slijed događaja, koji, kako vrijeme teče i mijenja se, donosi promjene i u umjetnosti i srodnim granama stvaralaštva?

VEJNOVIĆ: Ne smatram da digitalizacija uništava suštinu fotografije. Ona je samo evolutivni slijed tehnološkog napretka. Razlika, naravno, postoji, prije svega u tome što digitalna fotografija kao takva ne postoji već postoji samo kod kojim ćemo rekonstruisati sliku. Kod analogne fotografije imamo taj negativ koji fizički postoji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana