Dječije pozorište Republike Srpske niže uspjehe

Danko Kuzmanović
Dječije pozorište Republike Srpske niže uspjehe

Banjaluka - Predstava Dječijeg pozorišta Republike Srpske “Odisej - San o povratku” dobitnik je dvije nagrade na 8. Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici, dok je ansambl predstave “Mačak u čizmama” DPRS na 10. Bugojanskom lutkarskom bijenalu, koje okuplja najbolje lutkarske predstave iz regije koje su u prethodnoj godini osvojile značajne nagrade, osvojio nagradu za kolektivnu animaciju lutaka.

Na 8. Međunarodnom festivalu lutkarstva u Podgorici učestvovalo je deset predstava iz pet zemalja, a pored predstave “Odisej - San o povratku Dječijeg pozorišta Republike Srpske”, u takmičarskom programu festivala publika i žiri imali su priliku da vide i predstave “Cveće male Ide” Pozorišta lutaka iz Niša, “Vanda lavanda” Gradskog kazališta lutaka iz Rijeke, “Pod žicama” KronikoKaba iz Osija u Italiji i “Error 404” Angeles de trapo iz Malage u Španiji.

Festivalske predstave ocjenjivao je stručni žiri u sastavu reditelj i dramaturg iz Crne Gore Goran Bulajić, direktorica “Pozorišta za decu Kragujevac” Jelena Stojanović-Patrnogić i zamjenik ministra kulture Republike Sjeverne Makedonije Vladimir Lazovski.

Predsjednik stručnog žirija i dramaturg Goran Bulajić kazao je da je većinom glasova odlučeno da se nagrada za najbolju režiju dodijeli Biserki Kolevskoj za režiju predstave “Odisej - San o povratku” u izvođenju ansambla Dječijeg pozorišta RS iz Banjaluke.

Žiri je jednoglasno odlučio da se i nagrada za najbolju scenografiju dodijeli Svili Veličkovoj za scenografiju u predstavi “Odisej - San o povratku”.

Na 10. Bugojanskom lutkarskom bijenalu, koje okuplja najbolje lutkarske predstave iz regije koje su u prethodnoj godini osvojile značajne nagrade, ansambl predstave “Mačak u čizmama” Dječijeg pozorišta Republike Srpske dobitnik je nagrade za kolektivnu animaciju lutaka.

Ove godine stručni žiri bijenala u sastavu Zoran Đerić, Ria Trdin i Dubravka Zrnčić-Kulenović odlučio je da dodijeli pet ravnopravnih nagrada ansamblima i pojedincima, a ne jednoj predstavi u cjelini. Ansambl predstave “Mačak u čizmama” Dječijeg pozorišta Republike Srpske, prema riječima žirija, pokazao je disciplinu i spretnost u uspostavljanju odnosa glumac-lutka.

Predstavu “Mačak u čizmama”, koja je osvojila nagradu za kolektivnu animaciju lutaka na 10. Bugojanskom lutkarskom bijenalu, režirao je bugarski reditelj Todor Valov. Scenograf predstave je Stefka Kjuvlijeva, a kompozitor Plamen Mirčev-Miron.

U predstavi igraju Božana Bijelić, Aleksandra Spasojević, Aleksandar Blanić, Đorđe Janković, Duško Mazalica i Slobodan Perišić.

Tročlani žiri 10. Bugojanskog bijenala u odluci je, takođe, naveo da su sve izvedbe bile na visokom profesionalnom nivou, što pokazuje da lutkarska umjetnost u regiji ima svoj kontinuitet, kao i umjetnički razvoj.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana