Biljana Đurđević: U procesu evolucije zaboravili na čoveka

Dejan Vujanić
Biljana Đurđević: U procesu evolucije zaboravili na čoveka

Bavim se uglavnom pitanjem etike u estetici; to je glavna tema na svim mojim radovima. Doista, druge teme se međusobno prepliću ali osnova je ista. Čini se da je etika neka davno izumrla disciplina i u savremenom jeziku gotovo da se i ne koristi; možda je to i bio pokretač svega što činim u slici.

Ovo je u intervjuu za "Glas Srpske" rekla akademska slikarka iz Beograda Biljana Đurđević, čije radove je banjolučka publika imala priliku da vidi na izložbi "Razotkrivanje", koja je bila postavljena u Muzeju savremene umjetnosti Republike Srpske. Ova izložba trenutno se nalazi na Drugom solunskom bijenalu savremene umjetnosti.

Slike Biljane Đurđević donedavno su bile postavljene i u Vašingtonu u okviru kolektivne izložbe "O normalnosti".

* GLAS: Jednom ste naveli da je na Vaš rad najviše uticala njemačka filozofija, kao i pisci Kafka, Bulgakov, Hamvaš. Koliko udjela u Vašem radu ima popularna kultura?

ĐURĐEVIĆ: Svakako da ima, sve ima svoje mesto u emocijama čoveka, pa i ja sama nisam imuna na to. Ipak ne mogu sve gledati i sve čitati; mediji su gotovo lišeni etike, a i sama estetika je u velikoj krizi. Više se ni ne nazire ideja civilizacije; tehnika jeste važan činilac, ali ne i jedini ili još bolje rečeno: u procesu evolucije zaboravili smo na čoveka.

* GLAS: U kojoj mjeri su na Vaš rad uticali majstori renesanse, Biblija, odnosno socrealizam?

ĐURĐEVIĆ: Majstori, ne samo renesanse već do današnjih dana imaju i imali su jak uticaj na mene. Biblija koliko god bila važna u mom radu, došla je kao tema jednog skeptika, te samim tim više gledam na Bibliju kroz dela Miltona, Mora, Erazimusa, Bulgakova, ili Ničea koji je bio i važan sublimator mojih ideja.

* GLAS: Da li su Vaši likovi žrtve ili dželati?

ĐURĐEVIĆ: Ni jedno ni drugo. To su ljudi, poput nas, obični ljudi koji u određenim trenucima gube svoje JA .

* GLAS: Koliko je važna u Vašim radovima pozadina?   Uglavnom se primjećuju pločice.

ĐURĐEVIĆ: Pozadina je više prisutna da potcrta događaj nego da igra aktivnu ulogu. Nekad pločice dodaju sloj u čitanju određene zamisli, sterilni prostor u kome je otklonjena bilo kakva ljudskost, što je opet ironično isto deo ljudskog, a u prednjem delu se onda kroz drugi nivo bavim emocijama i samim telom koje proživljava određena stanja.

* GLAS: Da li ste razmišljali da se oprobate u nekoj drugoj tehnici ili medijumu?

ĐURĐEVIĆ: Da, ali o tome kada dođe vreme.

GLAS: Koje izložbe Vas očekuju u skorije vrijeme?

Sada se spremam za tri samostalne u Evropi jedna je u Sloveniji, potom u Berlinu, a na samom kraju godine u Beogradu.

Politička provokacija

Biljana Đurđević se u Vašingtonu, na izložbi "O normalnosti" predstavila sa dva ogromna platna "Deda Mraz na samrtnoj postelji" i "Zubarsko društvo". Po mišljenju Džeka Rasmumsena, direktora i glavnog kustosa Kacen art centra, gdje su radovi bili izloženi, eksponati beživotnog Djeda Mraza u donjem vešu, sa božićnim čarapama, ili crveni kukasti krst oblijepljen preko cijelog zida (Raša Todosijević), ne bi mogli da se nađu ni u jednom drugom vašingtonskom muzeju ili galeriji.

- Jedino je Kacen izvojevao slobodu da umjetničkim djelima politički provocira - rekao je Rasmumsen. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana