Beogradski FEST počinje projekcijom filma „Bartonova akademija“

SRNA
Beogradski FEST počinje projekcijom filma „Bartonova akademija“

BEOGRAD - Međunarodni filmski festival – FEST počinje večeras u Beogradu projekcijom filma sa višestrukim nominacijama za Oskara "Bartonova akademija" Aleksandra Pejna. Svečano otvaranje zakazano je za 19.30 časova u "MTS dvorani".

U ovom ostvarenju, čiji scenario potpisuje Dejvid Hemingson, skromni profesor prestižne američke škole primoran je da tokom božićnog raspusta ostane u kampusu i brine o nekoliko učenika koji nemaju gdje da odu za praznik.

U Pejnovom filmu, između ostalih, igraju Pol Đamati, Dominik Sesa, Devajn Džoj Rendolf, Keri Preston, Brejdi Hepner, Ian Doli, Džim Kaplan, Endru Garmen, Majkl Provost i Džilijan Vigman. Na ovogodišnjem FEST-u, koji se održava do 3. marta, biće prikazani i brojni filmovi koje publika može vidjeti samo na ovom filmskom festivalu.

FEST će zatvoriti posljednji film nedavno preminulog glumca Žarka Lauševića "Ruski konzul" - dramatično ostvarenje o ključnim trenucima začetka kosovske krize. Film "Ruski konzul" je prema romanu Vuka Draškovića režirao Miroslav Lekić, a pred publiku donosi zaplet koji vraća u godine koje će definisati budući suživot Srba i Albanaca na Kosovu i Metohiji.

Publika će moći da vidi i posljednji film priznatog velikana eks-ju glumačke scene Radka Poliča "Pamtim samo sretne dane", o starijem gospodinu koji dolazi u restoran i počinje da posmatra goste.

U ovogodišnjem glavnom takmičarskom programu biće prikazano 17 filmova iz cijelog svijeta, među kojima su i koprodukcije koje dolaze iz Brazila, Čilea, Tajvana, Obale slonovače, Katara, Rusije, Švajcarske, Francuske Argentine, Luksemburga, Mauritanije, SAD, ali Srbije, Hrvatske, Crne Gore Grčke, Bugarske, Rumunije, te filmovi iz Njemačke, Španije, Kine i Izraela.

Brojni filmovi - festivalski pobjednici stižu na FEST, kao što su nagrađeni filmovi u Kanu, Veneciji, San Sebastijanu, Sandensu, kao i dobitnici nagrada BAFTA i Zlatni globus. Među filmskim hitovima koje ne treba propustiti su i filmovi koji na beogradski festival dolaze već ovjenčani prestižnim nagradama, ali i oni koji su u trci za nagradu Američke filmske akademije - Oskar

. Među filmovima nominovanim za "Oskara" su "Bartonova akademija" Aleksandra Pejna, francuski film "Anatomija pada" Žistin Trije, "Zona interesa" Džona Glejzera, te italijansko-belgijska koprodukcija "Ja kapetan" Matea Garonea.

Tu su nominovani filmovi kao što je dokumentarac "Četiri kćerke" u koprodukciji Francuske, Tunisa, Njemačke i Saudijske Arabije režiserke Kauter Ben Hanije, dok se umjetnik Hajao Mijazaki predstavlja animiranim filmom "Dječak i čaplja".

Ovogodišnji FEST donosi nove filmove Aleksandra Pejna, Akija Kaurismakija, Sofije Kopole, Romana Polanskog, Vudija Alena, Fernanda Truebe, Majkla Vinterbotoma, Aleksa de la Iglesije i nedavno preminulog Lukasa Nole, te Vlatke Vorkapić, Luke Bursaća, Miroslava Lekića i Mladena Đorđevića.

Publici će se predstaviti domaći režiseri mlađe generacije čija će nova ostvarenja biti premijerno prikazana, od kojih tri u takmičarskom programu, a riječ je o filmovima "Radnička klasa ide u pakao" Mladena Đorđevića, "Jorgovani" Siniše Cvetića i "Za danas toliko" Marka Đorđevića.

Publika će moći da pogleda filmove poput "Samsara" španskog režisera Luisa Patinja ili filma "Sidoni u Japanu" sa Izabel Iper u glavnoj ulozi, zatim film Godfrija Ređoa "Bilo jednom u vremenu", drama Lisandra Alonsoa "Eureka" sa Vigo Mortensenom i Kiarom Mastrojani u glavnim ulogama.

Pionir tibetanskog novog talasa Pema Ceden - režiser, scenarista i pisac koji je na festivalima osvojio više od 40 nagrada dolazi sa dramom "Sniježni leopard", a tu je i drama belgijskog režisera Basa Devosa "Ovdje", kao i francuski režiser Elis Žira sa filmom "Sidoni u Japanu". Francuski režiser i scenarista Katrin Breja predstaviće se dramom "Prošlo ljeto", a biće prikazan i film "Moja mala noćna tajna" ruskog režisera Natalije Meščaninove, danska drama "Tihi trag" režisera Malene Čoi porijeklom iz Južne Koreje, kao i "Moje ljeto sa ajkulom" - debi italijanskog režisera Davida Đentilea. Karte za otvaranje i zatvaranje 52. FEST-a koštaju 1.000 dinara, a za projekcije od 400 do 600 dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana