Vesna Đukanović - dobitnik nagrade Čučkova knjiga

Srna
Vesna Đukanović - dobitnik nagrade Čučkova knjiga

Han Pijesak - Vesna Đukanović iz Kikinde dobitnik je književne nagrade "Čučkova knjiga" za prošlu godinu za zbirku kratkih priča "Radost žute lubenice".

Direktor Narodne bibliteke "Branko Čučak" na Han Pijesku Ozrenka Đurić Radulović rekla je Srni da se na konkurs za nagradu "Čučkova knjiga" do 10. februara javilo 18 autora iz zemlje i inostranstva.


Radulovićeva je navela da su tročlani žiri činili Branka Kasalović, Miljan Radojković i Mile Lisica, raniji dobitnici nagrade.

Proza Vesne Đukanović humana je opomena čovjeku da treba da zastane, da se osvrne oko sebe i da u svijetu koji je za njega realan otkrije uporišne tačke, usvoji vrijednosti i da promišljanjem svog i tuđeg iskustva dosegne suštinu sopstvenog postojanja, rekla je na jednoj od promocija nagrađene zbirke Andrea Beata Bicok, koja piše poeziju, prozu, književnu kritiku i oglede.

"Zbirkom priča žRadost žute lubenicež srpska proza dobija nov i vredan segment, kako u tematskom, tako i u formalnom domenu. Noseći u sebi sve vrednosti koje leže i u samoj prirodi književnosti, ona se uzdiže na ravan veoma uspelih književnih dela koja će tek da dokažu svoj potpuni smisao nakon recepcije u najraznovrsnijim čitalačkim krugovima, jer ne postoji čovek koji među pričama Vesne Đukanović ne može pronaći nešto sebi blisko", navela je Bicok.

Nagrada, koja se sastoji od povelje-plakete i novčanog iznosa, Vesni Đukanović biće dodijeljena 25. marta na centralnoj svečanosti devetih "Čučkovih književnih susreta" na Han Pijesku.

U Biblioteci "Branko Čučak" kažu da je u pripremi peti tom Čučkovih djela koji čine književne kritike i bibliografija.

Branko Čučak, čija je poezija uvrštena u više antologija, a njegova književna djela prevođena na više svjetskih jezika, rođen je u Sarajevu 1948. godine. Umro je u Istočnom Sarajevu 2008. godine, a sahranjen je na Han Pijesku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana