Obogatiti građu o istoriji Jevreja

C. M.
Obogatiti građu o istoriji Jevreja

Banjaluka - Knjiga “Tragovima naših komšija: Jevreji u BiH i holokaust” promovisana je juče u Jevrejskom kulturnom centru “Arie Livne” u Banjaluci, nakon čega je potpisan sporazum o saradnji Jevrejske zajednice i Arhiva RS.

Knjiga čiji su autori Anisa Hasanhodžić i Rifet Rustemović nastala je u saradnji Akademije nauke Austrije i institucija i ustanova u BiH.

- Knjiga oživljava živote nekadašnjih komšija i posebno daje akcenat na manje čaršije kao što su Rogatica i Vlasenica - rekla je Hasanhodžićeva.

Direktor Arhiva RS Bojan Stojnić je istakao da baštine bogatu građu od 17. vijeka do danas i da ona obuhvata i istoriju Jevreja.

- Potpisivanje sporazuma sa Jevrejskom zajednicom znači da ćemo ubuduće nastupati zajedno prema inostranstvu i fondovima međunarodne zajednice, priređivati izložbe i objavljivati stručne i naučne knjige. Osim istorijskih dokumenata, Arhiv RS posjeduje i fotografije jevrejskih porodica i pojedinaca koji su nas zadužili u privrednoj i kulturnoj saradnji - rekao je Stojnić.

Direktor Jevrejskog kulturnog centra Đorđe Mikeš je rekao da imaju dugogodišnju saradnju sa Arhivom RS i da su već objavili dvije knjige.

- Sporazum je podsticaj da uz pomoć Arhiva RS dođemo do više saznanja o istoriji Banjaluke i Jevreja u njoj - kaže Mikeš.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana