Duška Klikovac Jezik vrvi od grešaka

Dejan Vujanić
Duška Klikovac Jezik vrvi od grešaka

BEOGRAD - Birokratski jezik je skrojen po meri manipulacije ljudima; tako da mnogo govori, a malo kaže - naročito da prećuti ono najvažnije - da svog nosioca predstavi kao obrazovanog i kompetentnog, da iskaže njegov društveni status i moć.

Ovo je za "Glas Srpske" rekla lingvistkinja Duška Klikovac, koja se u svojoj knjizi "Jezik i moć" bavila varijetetima srpskog jezika – različitim vidovima koje on dobija u zavisnosti od toga u kojoj se oblasti upotrebljava, u kakvoj prilici, da li se njime govori ili piše.

Prema njenim riječima, jezik koji iskazuje moć govornika je distanciran u odnosu na sagovornika, odnosno čitaoca i različit od svakodnevnog, uobičajenog, "prirodnog" načina izražavanja.

- To se postiže različitim sredstvima. U gramatička sredstva spadale bi pre svega upotreba glagolskih imenica umesto glagola. Na primer, kad se kaže "Temperatura je bila u padu", umesto "Temperatura je pala" ili, još bolje, "Zahladnelo je". Karakteristična je i upotreba pasiva umesto aktiva. Na primer, "Kazna je izrečena" umesto "Sudija je izrekao kaznu" - rekla je Duška Klikovac.

Moć se, dodala je ona, može izraziti i leksički – upotrebom pretencioznih, slabije razumljivih riječi, često stranog porijekla. Navela je primjer iz ordinacije kada doktorka kaže "Mi maksimalno forsiramo zdravstveno-prosvetni rad", umjesto "Mi se u najvećoj meri trudimo da bolesnika obrazujemo", kao i upotrebom opštijih pojmova umjesto konkretnih (npr. "putničko vozilo" umjesto "automobil").

- Jezik administracije (državne uprave) naročito teži da se razlikuje od uobičajenog načina govora, odnosno pisanja – tako što koristi izuzetno duge rečenice, što se gotovo uopšte ne koristi zamenicama, što vrvi od interpunkcijskih grešaka, što izbegava da rečenice nadoveže na uobičajen način (spojnim rečima) - istakla je Duška Klikovac.

Okrivljeni u aktivu

Analizirajući jedno sudsko rješenje kojim se okrivljenom nalaže da plati kaznu za saobraćajni prekršaj, Klikovac je utvrdila da su pasivne rečenice rezervisane za nosioca vlasti – koji, na taj način, stiče status nevidljive i nedodirljive, dakle neprikosnovene sile. Prema njoj, ta pozicija je bitno drugačija od pozicije okrivljenog, kome se glagolima u aktivu, dakle jasno i nedvosmisleno, pripisuje sve što je zgriješio.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana