U subotu međunarodni pjesnički susreti "Prljača 2021"

SRNA
Foto: Glas Srpske

DERVENTA - Međunarodni ilindanski pjesnički susreti "Prljača 2021" biće održani u subotu, 7. avgusta, u Derventi, a učestvovaće pjesnici iz Republike Srpske, Federacije BiH, Crne Gore, Srbije, Slovenije i Njemačke.

Organizator dvadesetih susreta "Prljača" je Srpski književni klub (SKK) "Vihor" Derventa, uz pokroviteljstvo grada Dervente, gradonačelnika Milorada Simića.

"Na manifestaciji će biti promovisan zbornik, koji sadrži sve pjesme koje su na nagradni konkurs dostavili pjesnici iz mnogih država. Učešće na manifestaciji i objava radova u zborniku se ne plaća", potvrdili su iz "Vihor-a".

Organizatori su pripremili prigodne nagrade za pobjednike po kategorijama nagradnog konkursa, a svi učesnci manifestacije dobijaju na poklon zbornik radova, prigodne zahvalnice i druge poklone.

Predsjednik SKK "Vihor" Derventa Nenad Simić rekao je da je značaj manifestacije višestruk i prelazi okvire lokalnog karaktera, a osim promocije u oblasti kulture značajan je doprinos i promociji turističkih potencijala grada.

"Na manifestaciju dolaze pjesnici iz mnogih krajeva. Nakon boravka na rijeci Ukrini i obilaska grada oni se poslije ponovo vraćaju u ovaj grad i u vrijeme kada se ne održava manifestacija Prljača, čime smo doprinijeli promociji grada Derventa“, rekao je Simić.

Prema njegovim riječima, i u najteže vrijeme, kao što je bilo prošle godine zbog zabrana i ograničenja u vezi sa širenjem virusa korona, nastavljena je tradicija.

"Manifestacije nije prekinuta i ispoštovane su sve preventivne mjere koje su propisale nadležne institucije. Broj učesnika je bio smanjen, ali poruka koju šaljemo organizacijom susreta nije ništa manja", dodao je Simić.

Idejni i stvarni utemeljivači susreta "Prljača" su Savko Pećić Pesa, Slavko Pokrajac i Milorad Mišo Đurđević, a značajan doprinos postojanju manifestacije kroz godine održavanja dali su članovi "Vihora", svi pjesnici učesnici kroz nagradne konkurse i slanje pjesma za objavu u zborniku.

Žiri za izbor najljepše pjesme o ljepotama voda činili su: predsjednik Sanela Stanković, te članovi Daliborka Malešević i Savko Pećić Pesa.

Iz Kluba je ranije saopšteno da je Cvijetin Baja Lobožinski iz Novog Sada sa pjesmom "Na obali reke" pobjednik nagradnog konkursa za izbor najbolje pjesme posvećene ljepotama voda, povodom 20. Međunarodnih ilindanskih pjesničkih susreta "Prljača 2021".

Na nagradni konkurs stiglo je 87 radova iz Republike Srpske, Federacije BiH, Srbije, Slovenije, Sjeverne Makedonije, Crne Gore, Bugarske, Njemačke i Švajcarske.

Pobjednik u kategoriji šaljiva pjesma je Gordana Ilić iz Doboja sa pjesmom "Ulovio sam soma jednog", a u kategoriji "Ukrinski cvijet" Slava Stanojević iz Teslića sa pjesmom "Ljubavni ples ukrinskog cvijeta".

Pohvaljene su pjesme Rade Janjušić iz Doboja, Mirele Gavranović iz Čelinca, Aleksandre Mrakić iz Gradiške, Vere Koropkin Ratkovac, Evite Bojkovac i Milorada Miše Đurđevića iz Dervente.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana