Promocija romana “Vreža” Branka Stankovića

Srna
Promocija romana “Vreža” Branka Stankovića

LOPARE - Dobitnik nagrade “Zlatna sova” za roman “Vreža” Branko Stanković rekao je na večerašnjoj promociji u Loparama da je riječ o priči koja spaja srpski i jermenski narod, geografski udaljene, ali dosta slične po sudbini i događajima iz istorije.

“Tema koja se obrađuje u romanu je osveta nad ljudima koji su izvršili strašne zločine, a apostrofirana su dva heroja iz jermenskog i srpskog naroda, Sogomon Tejlirijan koji je 1921. godine u Berlinu izvršio atentat na Talat-pašu, turskog zločinca najodgovornijeg za genocid nad Jermenima, kao i Blagoja Jovovića koji je 1957. godine u Buenosa Ajresu pucao na ustaškog krvnika i zločinca Antu Pavelića”, rekao je autor novinarima.

Na pitanje koje se provlači kroz roman da li je osveta Božija ili čovjekova, Stanković kaže da je ipak Bog taj koji usmjerava puteve ljudske.

Prema njegovim riječima, naziv romana “Vreža” predstavlja simboličnu vezu između dva naroda i veze između čovjeka i Boga.

Na promociji dobitnika nagrade “Zlatna sova” koju dodjeljuje Zavod za udžbenike i nastavna sredstva u Istočnom Sarajevu, portparol Zavoda Dejan Kerleta rekao je da vjeruje da će “Vreža” biti dobro prihvaćena kod publike, kao i svih devet dosadašnjih dobitnika ove nagrade.

Promocija je održana u Centru za kulturu i informisanje u Loparama, a o knjizi je govorio Luka Lukić, knjižničar u Narodnoj biblioteci “Desanka Maksimović” Lopare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana