Nenadu Šaponji književna nagrada "Moma Dimić"

Tanjug
Nenadu Šaponji književna nagrada "Moma Dimić"

BEOGRAD - Književna nagrada "Moma Dimić" pripala je novosadskom književniku Nenadu Šaponji za knjigu "A Brisel se da prehodati lako", u izdanju kuće Sajnos, saopštila je danas Biblioteka grada Beograda.

Članovi žirija Jasmina Ninkov, Živka Maričić, Slađana Ilić, Sanja Milić i predsjednik Mihajlo Pantić, u obrazloženju navode da "Šaponjina knjiga predstavlja konceptualno jasno komponovanu zbirku jezički inventivnih, mikroskopski preciznih izveštaja sa putovanja po daljem i bližem svetu, od Indije do Novog Sada, od Pekinga do Zubinog potoka i tako redom".

"Šaponja, po unutarnjoj vokaciji ponajpre pesnik, knjigom ''A Brisel se da prehodati'' lako svrstava se u red novih putopisaca u srpskoj književnosti koji, upravo kao i Dimić, pisac čije ime ova nagrada nosi, na tragu najboljih učinaka nacionalne putopisne tradicije, putovanje shvata kao traganje za samoidentifikacijom...", navodi žiri.

Šaponji je nagradu uručio predsjednik opštine Sotot Živorad Milosavljević u okviru 25. manifestacije "Dani Milovana Vidakovića", održane 7. i 12. jula u organizaciji Biblioteke grada Beograda, odjeljenja Biblioteke ''„Milovan Vidaković'''', opštine Sopot i Crkvene opštine Nemenikuće.
 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana