Književna scena RS polarizovana

Aleksandra Madžar
Književna scena RS polarizovana

Banjaluka - Priznanje “Borislav Pekić” mi mnogo znači i vjerujem da će mi pomoći u budućem radu. Međutim, ono donosi i odgovornost i ozbiljnost što se tiče daljeg stvaralaštva.

Rekao je ovo za “Glas Srpske” dobitnik književne stipendije iz Fonda “Borislav Pekić” Berislav Blagojević, autor nagrađenog romana “Tiši od vode”.

Ova stipendija dodjeljuje se za prozno djelo u nastajanju i Blagojević otkriva da će nagradu koristiti u tom pravcu.

Zbirka kratkih priča “Revolucionar” najnovije je djelo iz književne radionice ovog autora.

Blagojević ističe da knjiga “Revolucionar” predstavlja značajan iskorak u njegovom književnom radu, jer je objavljena za izdavačku kuću “Rende” pod veoma profesionalnim uslovima.

- Ove kratke priče nastajale su duži period, a finalni izbor priča koje su se našle među koricama rezultat su zajedničkog rada urednice i mene - dodao je Blagojević.

Za književnu scenu Republike Srpske Blagojević kaže da je polarizovana na takozvane mlađe autore i one starije generacije.

Prema njegovim riječima, mladi, svježi i neafirmisani autori teže pronalaze mjesto u mejnstrim tokovima ovdašnje književnosti, ali smatra da ima i do toga koliko ti autori žele da budu dio te priče.

- Glavni problemi mladim autorima su izdavaštvo, distribucija i promovisanje domaćih autora, te nedostatak kritičke misli - dodaje naš sagovornik.

Knjige Berislava Blagojevića prevođene su na četiri jezika, makedonski, španski, engleski i poljski.

- Prevođenje i objavljivanje radova na drugim jezicima izvanredno je iskustvo koje omogućava da se širi krug ljudi upozna sa nečijim književnim radom, ali i da pisci sa drugih govornih područja saznaju za naša djela - zaključio je Blagojević.

Nagrade

Prozna djela Berislava Blagojevića nagrađivana su na književnim konkursima u Srbiji, BiH, Hrvatskoj, Crnoj Gori, Španiji. Radove je objavljivao u velikom broju književnih časopisa u Srbiji i inostranstvu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana