Dani srpskog jezika i pisma

Ilijana Božić/agencije
Dani srpskog jezika i pisma

TRŠIĆ - Centar za kulturu “Vuk Karadžić” Loznica će u srijedu i četvrtak organizovati program “Dani Muzeja jezika i pisma”, koji je posvećen obilježavanju desetogodišnjice rada ovog muzeja u Tršiću.

Osnovni cilj ove ustanove je da kroz interaktivan odnos sa posjetiocima sačuva savremene navike govornika srpskog jezika na svim nivoima jezičke upotrebe i da ukaže na promjene i njihove uzroke u srpskom jeziku.

Kada imamo u vidu da je reformator srpskog jezika i pisma Vuk Stefanović Karadžić, u čiju čast je i otvoren ovaj muzej, rođen u Tršiću, i kada znamo da je zahvaljujući njemu sačuvano blago srpske narodne usmene književnosti, jasno nam je da centar očuvanja srpskog jezika i treba da bude u Tršiću. Važno je podsjećati da je njegov koncept azbuke, koji je podrazumijevao jedno slovo za jedan glas, koncept po kojem mi danas govorimo, u britanskoj enciklopediji “Britanika” opisan kao jedno od najjednostavnijih i najlogičnijih sistema izgovora.

Planirano je da na manifestaciji “Dani Muzeja jezika i pisma” prvog programskog dana, odnosno u srijedu u 12 časova, u Muzeju jezika i pisma u Tršiću, bude otvorena izložba “Pisanje, štampanje, digitalizacija - promjene zajednica i zamišljanja”, autorke Ane Čugurović, kustosa etnologa-antropologa u Centru za kulturu.

Kako prenose “Novosti” autorka izložbe izdvojila je pisanje, štampanje i digitalizaciju kao tri prekretnice u istoriji jezika koje su promijenile cjelokupno društvo.

Izložba je postavljena kao povod za otvaranje razgovora sa autorima koji su proučavali ove teme. U njoj su mozaički predstavljeni njihovi zaključci o mogućim vrstama uticaja i veza zajednica i ovih pronalazaka.

Drugog programskog dana, odnosno u četvrtak u 12 časova, povodom deset godina postojanja Muzeja jezika i pisma u Tršiću i 60 godina od uručenja Nobelove nagrade Ivi Andriću, biće organizovano onlajn predavanje “Iz usta naroda u pero velikog pisca” o kratkim govornim formama u djelu “Znakovi pored puta” Ive Andrića, koje će održati profesor emeritus Ljiljana Pešikan-Ljuštanović.

Predavanje će biti održano putem “Zum” platforme. Pristupni link preko kojeg će svi zainteresovani moći da se uključe i prisustvuju predavanju biće objavljen na “Fejsbuk” stranici Centra za kulturu “Vuk Karadžić” Loznica.

Nastanak

Muzej jezika i pisma u Tršiću otvoren je prije deset godina, kao svojevrsno znamenje posvećeno velikanu srpske kulture Vuku Stefanoviću Karadžiću. Muzej je smješten u tri objekta s idejom da Tršić bude prepoznatljiv po jeziku i pismu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana