Anušić: Možda je ura za duhovni ustanak

Srna
Anušić: Možda je ura za duhovni ustanak

BIJELjINA - Filip Višnjić je neprolazna veličina u srpskom narodnom predanju i taj slijepi pjesnik je dovidio do naših dana, budući da se opet govori o slobodi zlatnoj i preskupoj, kao i o kosovskom zavjetu, rekao je srpski književnik Anđelko Anušić na svečanoj akademiji u Bijeljini.

“Kada bi iz svog vremena ustaničke Srbije Višnjić danas banuo među nas video bi iste dušmane na istim mestima koji žele da nam do kraja smrse konce”, ocijenio je Anušić u besjedi o velikom pjesniku na svečanosti u Centru za kulturu prvog dana 26. manifestacije “Višnjićevi dani”.

On je upozorio da drugi kradu gusle - srpsko narodno blago, da ćirilica kleca i stidno viri iza nakaradnih stranih naziva firmi u kolonijalom poslovnom svijetu.

“Možda bi nam Višnjić danas rekao da je došla ura za duhovni ustanak2, poručio je Anušić.

Svečanoj akademiji prisustvovao je i Njegovo preosveštenstvo episkop zvorničko-tuzlanski Fotije koji je u izjavi novinarima istakao da zajedništvo naroda, vlasti, društvenih institucija i Crkve pokazano tokom “Višnjićevih dana” treba da traje svakog dana u srpskom rodu.

“Dobro bi bilo da se to zajedništvo kulture, duhovnosti i politike proširi i na sve drugo, da čuvamo srpsku baštinu, učimo iz nje i prenosimo je mladima”, poručio je vladika Fotije.

Vladika Fotije istakao je da je posebno bitno prenositi ljubav prema srpskoj duhovnoj i kulturnoj baštini mladim ljudima koji su izloženi zapadnim učenjima koja znaju da budu površna, ali i pogubna.

Svečanoj akademiji prisustvovala je i načelnik Odjeljenja za savremeno stvaralaštvo i kreativnu industriju u Ministarstvu prosvjete i kulture Republike Srpske Danijela Pavlović, koja je za “Višnjićeve dane” rekla da su manifestacija izuzetno značajna za Bijeljinu i cijelu Republiku Srpsku.

“To je jedna od najznačajnijih književnih i kulturnih manifestacija u Republici Srpskoj koju Ministarstvo prosvjete i kulture podržava u kontinuitetu”, navela je Pavlovićeva.

Ona je čestitala na dobroj organizaciji “Višnjićevih dana” tokom 26 godina Srpskom prosvjetnom i kulturnom društvu “Prosvjeta” u Bijeljini koje obilježava 115 godina rada.

“Dobrim radom oni ostvaruju svoj primarni zadatak - njegovanje i očuvanje našeg kulturnog nasljeđa, tradicije i kulturnog identita srpskog naroda”, ocijenila je Pavlovićeva.

Predsjednik bijeljinske “Prosvjete” Mitar Novaković rekao je uoči svečane akademije da ova manifestacija slavi značajne datume i ličnosti iz srpske istorije i čuva srpski jezik i pismo.

On je naveo i da su u “Prosvjeti” objedinili sve dosadašnje besjede o Filipu Višnjiću koje su održane tokom raznih manifestacija u Bijeljini i štampali ih u zborniku.

Prema riječima Novakovića, “Višnjićevi dani” su ove godine posvećeni obilježavanju 800 godina autokefalnosti Srpske pravoslavne crkve.

Organizator 26. “Višnjićevih dana”, koji će trajati do petka, 8. novembra, su Gradski odbor “Prosvjete” i grad Bijeljina, u saradnji sa gradskim ustanovama i organizacijama, a pokrovitelj manifestacije su grad Bijeljina i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

U ime gradske vlasti novinarima se obratio Predrag Jović koji je ukazao na veliki doprinos koji Manifestaciji daju učenici u Bijeljini, navodeći da je sve više omladine uključeno u organizaciju “Višnjićevih dana”.

“Veliki je značaj ove manifestacije u očuvanju tradicije, duhovnosti i u pomirenju jer je Višnjić imao viziju da treba poštovati sve, poštujući svoje”, rekao je Jović.

U bogatom programu svečane akademije povodom “Višnjićevih dana” učestvovali su Hor “Srbadija” i narodni guslari.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana