Aforizmi grade put do knjiga

Aleksandra Madžar
Aforizmi grade put do knjiga

Banjaluka - "Deco, možete misliti kakav je život kada je od kolevke pa do groba najlepše đačko doba", jedan je od aforizama koje je čuveni pisac Dušan Radović posvetio najmlađim čitaocima.

- Aforizmi za decu su nepravedno zapostavljeni. Tokom školovanja u osnovnim i srednjim školama, na časovima srpskog jezika i književnosti uče se pesme, romani, pripovetke, novele, epovi, poslovice, izreke i druge književne forme, a jedino su aforizmi potpuno izostavljeni iz školskih programa - smatra srpski aforističar Aleksandar Čotrić, dobitnik brojnih priznanja za zbirke aforizama i satiričnih priča.

Istakao je da zajedno sa kolegama nastoji da se izbori da aforizam bude priznata književna forma u školama, čitankama i lektiri.

- Škole su konačno otvorile svoja vrata za aforističare, pa organizujemo promocije i književne susrete u školama - kazao je Čotrić.

On je i dobitnik nagrade "Dositejevo pero" za 2011. godinu, koja mu je pripala za knjigu aforizama.

- Za decu je teže pisati nego za odrasle. Moramo da vodimo računa o pedagoškoj poruci, rečima koje koristimo, razumljivosti stilskih figura, primerenosti uzrastu... Ali, zato je i mnogo lepše i draže stvarati za mlade, nego za starije, pa zato ova nagrada najviše i znači - kazao je Čotrić.

Književnik Ljubivoje Ršumović, koji je veći dio stvaralaštva posvetio najmlađim čitaocima, za šta je višestruko nagrađivan, smatra da djeca sama stvaraju aforizme.

- Kada tinejdžeri čitaju aforizme, usvajaju ih kao svoje i koriste u razgovoru, što je dobro. Ali, nisu svesni da je to literatura. Već posle petnaeste godine njihova lektira je drugačija, uglavnom audio-vizuelna. A aforizmi su u njihovoj percepciji na nivou grafita, pa ih prepričavaju kao dobre fore - objasnio je Ršumović.

Smatra da je u svom književnom stvaralaštvu napisao samo jedan pravi aforizam i stavio ga kao moto knjige "Sjaj na pragu", a on glasi: "I mrak se širi brzinom svetlosti".

Čotrić je osim knjiga aforizama za djecu "Dečja posla", "Aforizmi za otroke", "Svojeglava knjiga", prošle godine priredio Antologiju srpskog aforizma za djecu "Razdeljak", u kojoj se nalaze aforizmi sedamdesetak pisaca.

- Želim da se učenici u što mlađem uzrastu upoznaju sa aforizmima i da uz njih odrastaju. To je i najbolji način da se kroz ovu prijemčivu formu zainteresuju za književnost - kazao je Čotrić.

Nove knjige

- Završavam knjigu kratkih priča, ili produženih aforizama, namenjenu deci, a za ovu godinu planiram da objavim i treću knjigu aforizama za najmlađe. U prvoj knjizi biće stotinjak humorističkih pričica, koje će biće ilustrovane, a u drugoj će biti oko dve stotine novih aforizama - kazao Aleksandar Čotrić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana